Miksi kesällä vesisade tuoksuu metallille ja taas kiristyvä pakkanen palavalle puulle?

Miksi kesällä vesisade tuoksuu metallille ja taas kiristyvä pakkanen palavalle puulle?

Kyllä. Näistä tuoksuista suht' herkkänenäisenä olen varma, vaikkeivat juuri ketkään muut ole niitä panneet merkille. Olen ihmetellyt näitä koko ikäni ja ensin mainittuun saanut seuraavan arvauksen ; josko kesällä vesisade tuo ilmakehän korkeuksista joitakin saasteita, raskasmetalleja (?) alas maan pinnalle ja minunkin nenääni... Voi olla. Tämä myös pätee läpi kesän ; aina vesisateessa lämpimällä ilmalla tuoksuu metallille. Mutta toiseen en ole kuullut minkäänlaista arvausta tai selitystä. Aina alkutalvesta, kun tulevat ensimmäiset kireät pakkaset, ilmassa tuoksuu palava puu - aivan, kuin joku lämmittäisi puusaunaa. Mutta se ei varmasti ole mahdollista jossakin esikaupunkialueella, jolla ei ole edes omakotitaloja, vaan ainoastaan monia kerrostaloja sähkösaunoineen. En muista kokeneeni tätä tuoksua ison kaupungin keskustassa - vaatiiko se siis sen, että lähistöllä on luontoa ja puita?

Myös olen pannut merkille, että kun pakkanen on jatkunut viikon, tai kauemmin, se tuoksu lakkaa. Onko se jokin luonnonilmiö vai tottuuko nenäni siihen? En tiedä. Kysymykset ovat pieniä, ja mitättömiä, mutta olen niitä ihmetellyt todellakin koko ikäni. Olen kysellyt läheisiltäni ja ystäviltäni, mutta luulen, etteivät he edes ole huomanneet noita selkeitä tuoksuja.

Vastaus

Yle on uutisoinut Yhdysvaltalaisen Massachusetts Institute of Technologyn tekemästä tutkimuksessa, jossa on selvitetty sateen hajun syytä. Tutkimus tehtiin suurnopeuskamereilla, jotka ottavat n. 1000 kuvaa sekunnissa. "Kuvista selvisi, että vesipisaran osuessa huokoiselle pinnalle, kuten maahan, ne litistyvät ja vapauttavat maa-aineksessa säilyneitä hyvin pieniä ilmakuplia. Pisaran osumisen jälkeen ilmakuplat syöksyvät salamannopeasti ylös maaperästä ja sekoittuvat muuhun ilmamassaan. Ilmakuplat sisältävät erilaisia molekyylejä, jotka sekoittuessaan ilmaan tuottavat sateelle tyypillisen hajun."
http://yle.fi/uutiset/3-7751298

Ilmatieteen laitoksen sivuilla kerrotaan seuraavaa palavan puun hajusta pakkasella:
"Ilmiö johtuu inversiosta, joka syntyy tyynessä pakkassäässä maanpinnan läheisyyteen. Inversiossa lämpötila kohoaa ylöspäin mentäessä, ja se estää ilman pystysuorat liikkeet. Näin savu tai saasteet kerääntyvät maanpinnan läheisyyteen."
http://ilmatieteenlaitos.fi/erikoiset-kysymykset#9

Kommentit (0)

Vastauksesi