Miksi on keksitty yhtiömuoto toiminimi?

Miksi on keksitty yhtiömuoto toiminimi?

Miksi on keksitty yhtiömuoto toiminimi? Kun monet tekevät aivan samaa työtä samassa paikassa kuin työntekijätkin mutta toimivat toiminimellä? Esimerkiksi sähkömies. Samassa paikassa voi mies toimia sähkömiehenä toiminimellä ja toinen työntekijänä. Mutta toiminimellä toimiva saa enemmän tuloja kun hän saa verohelpotuksia. Miksi? Eihän tämä ainakaan voi yhteiskunnan parhaaksi olla koska eihän se yksi mies mitenkään tuota tai edes auta taloutta enempää kuin yksi työntekijäkään. Mutta saa etuja mm. verovähennyksiä tavaroista yms.

Vastaus

Yksityinen elinkeinonharjoittaja tekee kaikki sitoumuksensa ja solmii sopimukset itse. Siten toiminimen harjoittaja myös vastaa kaikista tekemistään sitoumuksista itse, myös henkilökohtaisella omaisuudellaan. Toiminimen alla toimiva ottaa siis taloudellisen riskin, jota toisen alaisuudessa toimivalla työntekijällä ei ole. Yrittäjällä ei myöskään ole varmuutta siitä, saako hän tuloja esim. seuraavassa kuussa jos toimeksiantoja ei olekaan. Toiminimen alla työskentelevälle eivät myöskään kerry palkalliset lomat eikä hänellä ole sairasturvaa. Yrittäjän riskit huomioon ottaen eivät verohelpotukset ole minusta kohtuuttomat.

Mikään ei estä työntekijää perustamasta toiminimeä, jos hän on valmis astumaan epävarmuuteen. Tarvitaan vain ilmoitus kaupparekisteriin ja käsittelymaksu 75 euroa Patentti- ja rekisterihallitukselle.

Lähteet:

http://www.yrittajat.fi/minustakoyrittaja/perustamistoimet/elinkeinonhar...

http://www.prh.fi/fi/kaupparekisteri/hinnasto.html

Kommentit (0)

Vastauksesi