Miksi käydään Goalla eikä Goassa?

Miksi käydään Goalla eikä Goassa?

Intian Goa-nimisen osavaltion yhteydessä käytetään yleisesti allatiivia eikä inessiiviä, joka mielestäni olisi oikeampi. Allatiivia ei käytetä tietääkseni minkään muun maantieteellisen nimen kohdalla, saaret pois lukien. Goa ei ole saari.

2 vastausta

Olet oikeassa siinä, että Goan osavaltiosta puhuttaessa tai kirjoitettaessa usein näkee käytettävän ulkopaikallissijaista muotoa, Goalla, Goalta, Goalle. Periaatteessa ”oikea” taivutusmuoto olisi sisäpaikallissija (esim. inessiivi Goassa). Tämä siitä syystä, että Goa ei ole saari, kuten mainitsit. Suomen kielen normittajat ovat yrittäneet ohjata ulkomaisten saarten nimien taivutusta aikoinaan sisäpaikallissijaiseksi, niin että taivutettaisiin esim. Rodoksessa, Kyproksessa, Maltassa jne. Ihmisten kielenkäytössä nämä paikat ovat kuitenkin vakiinnuttaneet ulkopaikallissijaisen taivutuksensa, ja siksi Kielitoimisto hyväksyy edellä mainitun laisista myös muodot, kuten Rodoksella, Kyproksella ja Maltalla.

Kielikellon artikkelin kirjoittaja Sari Maamies nostaa Goan lisäksi esiin esimerkit Gibraltar ja Jalta. Nämäkään eivät ole saaria, mutta mielikuvat turismista ja matkailusta ovat hänen mukaansa ”tartuttaneet” lomasaarten ulkopaikallissijaisen taivutuksen näihinkin paikannimiin (käydä Gibraltarilla, lomailla Jaltalla, matkustaa Goalle). Siksi hän pitää myös muotoa Goalla hyväksyttävänä, vaikka periaatteessa suositustenmukainen muoto olisikin Goassa. Molempien käyttö on siis ok.

Kielenhuollon ohjeissa ja suosituksissa on harva se kerta myös aina poikkeuksia säännöistä. Esimerkiksi Kuuba ja Taiwan ovat saaria, mutta niiden taivutus on sisäpaikallissijainen: Kuubassa, Taiwanissa. Lisäksi, vaikka yleisesti ottaen (siis saaria lukuun ottamatta) paikannimien, kuten kaupunkien, maiden ja kylien, nimet taivutetaan sisäpaikallissijoissa (-ssa, -sta), taivutetaan esim. itänaapurimme kuitenkin Venäjällä, Venäjältä, Venäjälle. Tämän arvellaan johtuvan mm. maan suuresta koosta ja mielikuvasta rajan takana laajana jatkuvasta maasta.

Kommentit (0)
17.01.201919:50
6441
33

Samalla lailla monet suomalaiset paikannimet taivutetaan satunnaisesti sisä- tai ulkopaikallissijan mukaan: Lahdessa, Lammilla Hämeenlinnassa, Tampereella. Tämä on ulkomaalaisille suomenkielen opiskelijoille hankalaa, on vain opeteltava jokainen paikkakunta erikseen. Tietysti on joitakin yleisiä periaatteita taivutuksesta.

Kommentit (0)

Vastauksesi