Miksi kaupassa myydään rypsiporsasta ja porsaankyljyksiä?

Miksi kaupassa myydään rypsiporsasta ja porsaankyljyksiä?

Miksi kaupassa myydään rypsiporsasta ja porsaankyljyksiä? Suomessahan ei teurasteta porsaita vaan täysikasvuisia sikoja. Kuulostaako rypsiporsas myyvemmältä kuin rypsisika? Kinkku ei kuitenkaan ole porsasta vaan sikaa. Outoa. Mistä nämä porsaat ovat lähtöisin?

Vastaus

Kiitos kysymyksestä.

Vastasitkin jo osittain omaan kysymykseesi. Eli kyseessä on tosiaan se mikä korvassa kuullostaa parhaimmalta. Rypsiporsas kuullostaa kieltämättä paremmalta kuin rypsisika. Kaupassa on siis myynnissä porsaan- tai possunlihaa vaikka imisäajat ovat kyseessä olleella röhkijällä jo kaukana takanapäin.

Samoin kaupassa on tarjolla härkää, raavasta tai nautaa, sukupuolesta riippumatta. Vai milloin viimeksi olet ostanut lehmänlihaa?

Käytäntö on kotoisin Ranskasta. Siellä ruokalistassa lukee sianlihasta tehtyjen ruokien kohdalla porc ja naudanlihan kohdalla boeuf. Tästä sitten nimet on käännetty suomeksi. Ranskan porc tarkoittaa aikuista sikaa, mutta muistuttaa suomen kielen porsasta, joten sitä käytetään. Boeuf tarkoittaa härkää, joten se on suora käännös.

Kommentit (0)

Vastauksesi