Miksi kaukolämpö on kannattavaa?

Miksi kaukolämpö on kannattavaa?

Miksi on kannattavampaa kaivaa kymmeniä kilometrejä kaukolämpöputkistoja maan alle sekä rakentaa loppukäyttäjille sen hyödyntämiseen tarvittavat laiteet, kuin muuttaa lämpö sen syntypaikassa sähköksi ja myydä se valmiiksi olemassa olevan sähköverkon kautta? Sähköksi muuttaminen ei toki ole häviötöntä, mutta luulisi hyötysuhteen kuitenkin olevan paremman, kuin höyryn siirtämisessä pitkin putkia. Pikkupakkasillahan kaukolämpöputkien paikat ovat nähtävissä maanpinnalla kulkevina sulina polkuina.

4 vastausta

Kaukolämmitys on tilastojen mukaan Suomen yleisin lämmitysmuoto. Kaukolämmitystä pidetään energiatehokkaana ja ympäristöystävällisenä, koska se käyttää muuten hukkaan menevää lämpöenergiaa. Kaukolämpöverkon johdot asennetaan yleensä 0,5 - 1 metrin syvyyteen. Johdot on lämpöeristetty, mutta jakeluverkon lämpöhäviö vaihtelee 5 -15 prosenttiin.

Motivan sivuille koottu tieto eri lämmitysjärjestelmistä helpottaa niiden kannattavuuden vertailua käyttäjän kannalta.

Eri energiantuotannon kustannuksista löytyy vertailutietoa Porvoossa toteutetussa Energiatehokkuus kaavoituksessa -hankkeen raportista. Esimerkkinä on uuden 6000 asukkaan kaupunginosan suunnittelu ja sen energiatuotanto.

 

 

Kommentit (0)
29.01.201508:16
5242
73

Aika kallistahan tuo taitaa jo nykyisin olla (ks. uutinen), mutta jos putket on vedetty, niin eipä taida asukkailla olla muuta mahdollisuutta, kuin maksaa, vaikka hintaa nostettaisiin kuinka paljon.

 

Kommentit (0)
03.02.201518:36
19031
25

Eero-setä ei ota nyt huomioon sitä että kaukolämmön myynti laskee sähkön hintaa, kun osa sähkön tuotantokustannuksista saadaan takaisin kaukolämmön hintana. Jos kaukolämpöotetaan pois yhtälöstä, sähkön hinta nousee vaikka kuinka politikoitaisiin.

Kommentit (0)
18.11.201413:10
7205
20

 Kirjasto ei vastannut kysymykseen. Sekin on vähän epäselvä koska kukaan ei voi väittää onko se kannattavaa vai ei.Kannattavuus lasketaan euroissa ja aineeton hyöty ympäristöystävällisuudessä. Energian hinta on aina poliittisen päätöksen tulos, ei edes puhtaan kapitalistinen. Helsingissä kaukolämpö maksaa kesällä x  € /MWh, talvella kaksi kertaa niin paljon. Siinä on MWh-hinta, sen energiavero ja veroa veron päälle eli arvonlisävero. Vielä Helsingin polittiinen päätös pyrkiä hiilettömään eli CO2- vapaaseen kaupunkiin maksaa meille miljardeja. Kysyjän on oikeassa sähkön suhteen, se olisi todellakin helppo siirtää jo olevia verkkoja pitkin. Laitekustannukset ovat kaikista lämmitysmuodoista pienimmät.Ja taas hinta: perusmaksu siirrosta + alv, perusmaksu kulutuksesta + alv, kulutuksen mukaan maksua + alv siirrosta ja käytöstä, sähkövero 2,09469 c/kWh (kuka keksi lukeman...). Ja mistä se sähkö tehdään? Poliittinen päätös.

Terv. Eero-setä Käpylästä 

 

   

  

Kommentit (0)

Vastauksesi