Miksi kättä vedetään lippaan

Miksi kättä vedetään lippaan

Esimerkiksi vanhoissa suomalaisissa elokuvissa: Linjurikuskit, taksikuskit, vahtimestarit, konduktöörit, merikapteenit jne. Yleensä ottaen sellaiset mieshenkilöt joilla oli päässään jonkinlainen koppa/vegalakki. Luulin , että tuo käden lippaan vetäminen olisi kuulunut vain armeijalle, ei siviilihenkilöille, niinkun nyt vaikka museon vahtimestarille.

6 vastausta
16.03.201902:36
2768
39

Hei Eetu, olen käsittänyt näin: Ritariajan rautakypärän silmikon nostamisesta on peräisin  nykyaikanakin tuttu hatun/lakin nostaminen päästä tervehtiessä tai ainakin sen kohottaminen. Haluttiin näyttää silmät ja siten tunnistautua. Lie hunöörinteko on niiltä ajoilta.

 Tosin ei taida olla enää niitä herrasmiehiä, jotka nostaisivat päähinettään tervehtiessään...

 

Kommentit (0)
16.03.201916:51
5746
29

En tiedä epäilyttävästä tai siitäkään oliko hän kaunis, sehän on kuten sanotaan määrittelykysymys. Kuten tiedämme hallitsija oli aina kaunis tai komea, älykäs, paras kaikessa ja häntä alempien oli vaan yksinkertaisesti pompittava käskyjen mukaan. Toisekseen, sen seikan että oliko Kuningatar,  joka sentään siihen aikaan hallitsi puolta tunnettua maailmaa, kaunis kyseenalaistaminen olisi aika äkkiä johtanut siihen, että arvion esittänyt henkilö oli ilman päätä. Tämä kun tiedettiin niin kaikkea varmaan tuli sanottua. 

Kommentit (0)
16.03.201910:08
5746
26

Hatun nostaminen kuvastaa kasvojen paljastamista kuten silmikon nostaminen. Näin vastaantuleva voi tunnistaa henkilön ja todeta että tämä ei ole vihamielinen. 

Käden lippaan veto taasen, näin olen kuullut, on peräisin Elisabet I:n ajalta kun satamaan palaavat merisotilaat varjostivat kasvojaan Elisabetin kauneuden häikäiseminä. 

Kommentit (1)
Epäilyttävä selitys. Oliko Elisabet I kaunis, ja kenen mielestä? Vallanpitäjä toki v... Epäilyttävä selitys. Oliko Elisabet I kaunis, ja kenen mielestä? Vallanpitäjä toki voi "häikäistä" ulkonäöstä riippumatta. Mutta kädellä varjostetaan monissa muissakin tilanteissa.
16.3.2019 15:50 Eero Tuominen 1802
14.03.201916:15
21631
18

Entisajan suomalainenkin yhteiskunta oli hyvin virkavaltainen. Esimerkiksi kaupunkien palokunnat olivat vielä 1900-luvun alussa sotilaallisesti  järjestäytyneitä. Byrokraattisen hierarkian alemmillakin portailla oli viranhaltijoilla oikeus mutta samalla myös velvollisuus käyttää virkapukua. Näin esimerkiksi rautateiden, postin ja lennättimen, merenkulkulaitoksen jne. vähäisemmilläkin viranhaltijoilla. Virka-asun ikään kuin kruunasi koppalakkimallinen virkalakki.

Pitäisin jopa todennäköisenä, että entisajan siviilivirkalaitostenkin ohjesääntöihin tai ainakin normaaleihin käytäntöihin on saattanut kuulua määräys kunnian tekeminen määrätilanteissa esimiehelle "kättä lippaan vetämällä". Entäpä sitten ne entisaikojen "pirssisaföörit" tai kaupunkien vosikkakuskit,  joilla ei ollut virka-asemaa mutta jotka silti vetivät kättä tilaisuuden tullen lippaan - ainakin vanhoissa suomifilmeissä? - Mahdollisesti juuri koppalakin kantaminen tässäkin tapauksessa antoi kantajalleen jonkinlaista "immateriaalista" tunnetta virallisella asialla toimimisesta. Olihan mainittujen ammattien harjoittajien asiakkaina parhaasta päästä ylempiin sosiaaliryhmiin kuuluvia, ja silloin tietysti oli kyse kunnioituksen osoittamisesta asiakasta kohtaan. Toisaalta esimerkiksi Juhani Ahon Rautatien 1970-luvulla tehdystä tv-filmatisoinnista ilmenee, että tavallisia kansanihmisiä, "rahvasta", kohtaan eivät mitkään kunnianosoitukset tulleet kyseeseen, vaan he päinvastoin saivat herkästi "tietää huutia", jos eivät tottumattomuuttaan osanneet käyttäytyä vähäistenkin pikkuherrojen mielen mukaisesti.

Lopuksi on syytä ottaa huomioon, että vanhat suomifilmit eivät sellaisinaan realistisesti kuvasta menneisyydessä vallinnutta todellisuutta.

Kommentit (0)
15.03.201916:53
1802
16

Eleen historia alkoi ritariaikana. Haarniskan kypärän silmikko nostettiin oikealla kädellä ylös, jos vastaantulijaa ei otaksuttu vihamieliseksi.

Kommentit (0)
14.03.201911:27
74518
12

Käden lippaan veto on osoitus kunnioituksesta, arvostuksesta. Listaamasi ammattilaiset siis osoittivat kunnioitusta ja arvostusta asiakkailleen. Sen ajan kohteliaisuustapoja siis.

Linkin artikkelin loppuosassa on tietoa lippaan vedon siviilikäytöstä.

Kommentit (0)

Vastauksesi