Miksi kasvi kuolee jos sitä kastellaan merivedellä?

Miksi kasvi kuolee jos sitä kastellaan merivedellä?

Vastaus

Kasvi nuutuu ja lopulta kuolee jos sitä kastelee jatkuvasti suolaisella vedellä, sillä maaperän vesi tulee väkevämmäksi kuin kasvin solujen neste ja vesi alkaa tihkua ulos kasvista.

Maan veden suolapitoisuus nousee, jos merivettä käytetään toistuvasti kasteluun. Kasteluveden suolaisuus vaikuttaa sekä kasveihin että maan kasvukuntoon. Suolaisen kasteluveden käyttö johtaa maan rakenteen huononemiseen ja suolaantumiseen. Toiset kasvit kestävät suolaista vettä paremmin kuin toiset. Useimmat kasvit ovat suolalle herkimpiä kasvukauden alkuvaiheessa. Merivesi voi aiheuttaa kasvien lehtiin ulkoisia polttovioituksia, jos suolaiset vesipisarat kuivuvat auringossa lehdille. Tästä syystä kastelu merivedellä on parempi tehdä pilvisellä säällä tai myöhään illalla.

Meriveden käyttö kasteluun on mahdollista, jos sen suolapitoisuus on alle 0,50 %. Esim. Suomen rannikoiden merivettä voi käyttää tilapäisesti kasteluun, sillä veden suolapitoisuus on vain 0,6–0,7 prosenttia. Valtamerien suolapitoisuus on 3,2–3,5 %.

Lisätietoja ja lähteet:
http://opetus.ruokatieto.fi/WebRoot/1043190/sisaltosivu.aspx?id=1071444
http://www.kotipuutarhuri.com/keskustelu/puutarha-ja-koristekasvit/suola...
http://www.suomela.fi/piha-puutarha/Puutarhanhoito/Kastelu-Mita-vetta-ka...

Kommentit (0)

Vastauksesi