Miksi kaikkia pohjois-amerikkalaisia sanotaan jenkeiksi?

Miksi kaikkia pohjois-amerikkalaisia sanotaan jenkeiksi?

Miksi kaikkia pohjois-amerikkalaisia sanotaan jenkeiksi? Eivätkös jenkit olleet ainoastaan parinkymmenen osavaltion edustajia? Sama, jos kaikkia suomalaisia sanoisi savolaisiksi tai vaikkapa punikeiksi.

Vastaus
08.03.201018:46
29161
87

Dictionary.com osoitteessa http://dictionary.reference.com/browse/Yankee tekee selkoa englannin Yankee-sanan alkuperästä. Se lienee alkujaan tullut hollanninkielisestä lempinimestä ”Janke” eli ’pikku Jan’ tai muusta samantapaisesta sanasta. Mahdollisesti nimellä on viitattu Hudsonjoen tienoilla asuneisiin hollantilaisiin uudisasukkaisiin, joista käyttö olisi sitten laajentunut koskemaan kaikkia Uuden-Englannin asukkaita. Tältä kannalta sen voisi katsoa viittaavan Connecticutin, Mainen, Massachusettsin, New Hampshiren, Rhode Islandin ja Vermontin osavaltioiden asukkaisiin, eli jenkit siis olivat vain kuuden osavaltion asukkaita.

Sanan merkitys ei kuitenkaan jäänyt edellä mainittuun. Dictionary.comin mukaan englantilaiset alkoivat jo 1780-luvulla käyttää sitä yleisnimityksenä amerikkalaisista. Pian se lyhentyi tuossa tarkoituksessa erityisesti muotoon ”Yank”. Nykyään maailmalla noista sanoista lainatuilla ilmauksilla viitattaneen yleensä yhdysvaltalaisiin yleensä. Niinpä kirjastoissa sähköisenä käytössä oleva ”Kielitoimiston sanakirja” kertoo, että suomen sana ”jenkki” tarkoittaa arkisessa sävyssä ’Yhdysvaltojen asukasta’.

Yhdysvaltojen sisällissodan aikaan Etelävaltioissa alettiin käyttää sanaa ”Yankee” viittaamaan nimenomaan Pohjoisvaltioiden asukkaisiin tai sotilaisiin. Käyttö saattoi alkaa jo aikaisemmin ja tehdä eroa nimenomaan Pohjoisvaltioiden asukkaisiin, jotka eivät olleet vastikään tulleita siirtolaisia, joita taas sanottiin lähtömaansa mukaan esimerkiksi skoteiksi (”Scotch”) tai irlantilaisiksi (”Irish”).

Sanojen merkitykset muuttuvat eivätkä ole ikuisesti muuttumattomia. Suomesta voi löytää aivan vastaavia esimerkkejä kuin englannin sanasta ”Yankee”. Historiallisessa mielessä sana ”Suomi” on viitannut vain nykyisen Varsinais-Suomen alueeseen ja laajentunut vasta myöhemmin koskemaan koko maata. Harva kuitenkaan valittaa, että sanan alkuperäinen merkitys on menty turmelemaan. Ajat muuttuvat, ja kieli sen mukana.

Yankee-sanan historiaa käsittelee vielä laajemmin englanninkielisen Wikipedian artikkeli osoitteessa http://en.wikipedia.org/wiki/Yankee.

Kommentit (0)

Vastauksesi