Miksi Kaakkois-suomesta käytetään usein sanontaa kaakonkulma?

Miksi Kaakkois-suomesta käytetään usein sanontaa kaakonkulma?

Miksi Kaakkois-suomesta käytetään usein sanontaa kaakonkulma? Kun terkastellaan Suomen karttaa niin kyseinen kulmahan on siirtynyt aikanaan naapurimaan puolelle.

Vastaus

Kaakonkulmalla tarkoitetaan nykyisin Suomen kolmen kaakkoisimman kunnan eli Virolahden, Miehikkälän ja Ylämaan muodostamaa aluetta. Ne tosiaankin muodostavat Suomen kaakkoisimman kulman, joka idässä rajautuu Venäjän rajaan ja etelässä Suomenlahteen. Ennen sotia nämä kunnat kuuluivat Viipurin lääniin ja Virolahdelta Viipuriin ulottuvaa rantakaistaletta kutsuttiin nimityksellä Lounais-Karjala. Nykyisin Ylämaan katsotaan kuuluvan Etelä-Karjalan maakuntaan kun taas Miehikkälä ja Virolahti kuuluvat Kymenlaaksoon (Ylämaa käy juuri kuntaliitosneuvotteluja Lappeenrannan kanssa).
Kaakonkulma on myös paikallislehti,joka ilmestyy näiden kuntien alueella.
Ennen sotia Suomen kaakkoisimmat kunnat tosiaankin sijaitsivat aivan muualla. Viipurin läänin kaakkoisosaa tai Käkisalmen seutua kutsuttiin Kaakkois-Karjalaksi. En pystynyt selvittämään käytettiinkö noilla seuduilla kaakonkulma-nimitystä. Luulisin, että ei käytetty. Ehkäpä joku palstamme lukijoista muistaisi.
Lisätietoa Karjalasta täältä:
http://scripta.kotus.fi/www/verkkojulkaisut/julk129/karjala_suomen.shtml

Kommentit (0)

Vastauksesi