Miksi juutalaisnaiset ajelevat hiuksensa ennen avioliittoa?

Miksi juutalaisnaiset ajelevat hiuksensa ennen avioliittoa?

Vastaus

Ortodoksijuutalaiset naiset voivat ajella päänsä mennessään naimisiin. Kyseessä on joidenkin hasidiryhmien perinnäistapa. Uskonto ei vaadi sitä.

Tavan muodostumiselle on esitetty kaksi syytä. Ensinnäkin nainen menee juuri ennen häitä rituaaliseen kylpyyn, jossa hänen on käytävä kokonaan upoksissa viimeistä hiuskarvaa myöten. Tämä on helpompi varmistaa, jos hiukset ovat lyhyet.

Toisena syynä pidetään eurooppalaisten hallitsijoiden – pikkuruhtinaidenkin – ensiyön oikeutta eli oikeutta viedä morsiamen neitsyys. Morsian ajeli hiuksensa, jotta hän olisi ruma eikä hallitsija välittäisi maata hänen kanssaan. Häiden jälkeen nainen saattoi jättää hiuksensa lyhyiksi tai antaa niiden kasvaa. – Nykyisin ensiyön oikeutta pidetään enemmän taruna kuin totena, vaikka siitä löytyy mainintoja lähteissä.

Tapa ajella pää liittyy joka tapauksessa siihen, että naimisissa olevat ortodoksijuutalaiset naiset - myös muut kuin hasidit - pitävät hiuksensa peitettyinä. Ehkä moni hasidinainen jatkaa ryhmänsä perinnettä vain siksi, että hyvin lyhyet hiukset ovat käytännölliset, kun ne joka tapauksessa ovat päähineen tai peruukin alla.

Hiusten peittämiselle on uskonnollinen peruste. Ortodoksijuutalaisen kuuluu pukeutua siveästi, ja naisen hiukset ovat aistilliset. Peittävää pukeutumista edellytetään sekä miehiltä että naisilta.

Lähteet ja lisätietoa:
Juutalaisuuteen liittyviä käsitteitä, esimerkiksi hasidismi ja muita juutalaisuuden suuntauksia http://www.logosmedia.fi/sanastojuutalaisuus.html
Hiusten peittämisestä hasidien ylläpitämillä verkkosivuilla (englanniksi) http://upstel.net/~rooster/hasid2.html#HASID2-Q4
Hiusten ajelemisesta samassa lähteessä http://upstel.net/~rooster/hasid2.html#HASID2-Q11
Ensiyön oikeudesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Ensiy%C3%B6n_oikeus

Kommentit (0)

Vastauksesi