Miksi juutalaisia vihataan?

Miksi juutalaisia vihataan?

Minua on viime vuosina ihmetyttänyt kovin kasvanut juutalaisvihamielisyys. Ymmärrän hyvin esimerkiksi sen, ettei joku pidä Israelin politiikasta, mutta on aivan käsittämättömän vaikeaa ymmärtää, mikä juutalaisissa on sellaista, että viha vain kasvaa. Olen opiskellut yliopistossa teologiaa ja tenttinyt pari antisemitismikurssiakin, joten historialliset taustat on hallussa. Kuitenkin käsittääkseni juutalaisuus on uskontona hyvin rauhaarakastavaa, filosofiaan taipuvaista ja muutenkin länsimaissa juutalaiset ovat luonnollinen osa yhteiskuntaa: uskonto on luontevasti osa ympäröivää kulttuuria eikä sitä tuoda mitenkään näkyvästi esille (esim. pukeutumisella tai ovelta ovelle -toiminnalla). Omasta näkökulmastani juutalaiset ovat pääsääntöisesti pystyviä, älykkäitä yhteiskunnan tukipilareita enkä löydä heidän toiminnastaan mitään salaliittoihin viittaavaa tms. Miksi juutalaisia vihataan?

2 vastausta

Antisemitismiin on monia erilaisia syitä. Yksi varhaisista kristinuskon perusteista oli se, että nimenomaan juutalaiset surmasivat Jeesuksen. Toisaalta rotuopeissa juutalaiset on nähty alempana rotuna, ja erilaisia taloudellisia syytöksiä juutalaisia kohtaan on esitetty jo kauan. Toki Israelin toimintakin on nykyään ruokkinut juutalaisuusvastaisuutta, koska se on käytännössä juutalainen valtio.

Viha ei aina ole kovin rationaalista, eikä sillä ole aina kovin päteviä perusteita. Vainoa kokivat alkuaikojen kristitytkin, vaikka he eivät välttämättä nykynäkökulmasta olleet erityisen pahoja ihmisiä.

Kommentit (0)
20.01.201814:20
2318
73

Eikös se vihan raja noudata aika lailla vasemmisto/oikeisto- linjaa? Suomessa ainakin vasemmisto alkoi  kokonaisuudessaan noudattaa siinä suhteessa Neuvostoliiton esimerkkiä viimeistään vuoden 1967 sodan jälkeen.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi