Miksi juutalaiset vievät kuolleen kansalaisensa haudalle kiven eivätkä kukkia?

Miksi juutalaiset vievät kuolleen kansalaisensa haudalle kiven eivätkä kukkia?

2 vastausta

Kivien vieminen haudoille on juutalainen perinne, joka vastaa kukkien tai seppeleiden viemistä haudoille. Kivet ovat siis merkkejä siitä, että haudalla on vierailtu. Perinne koetaan nimenomaan juutalaiseksi tavaksi ja se pohjautuu vanhaan käytäntöön israelilaisten erämaavaelluksen ajoilta, jolloin haudat peitettiin kivillä. Kivet myös symboloivat muiston pysyvyyttä.

Kommentit (0)
05.06.201711:10
26803
65

Juutalaistraditio vaikuttaa olevan merkittävä ja monien muistama/tietämä.

Kiviä on paikoitellen muillakin kuin juutalaisten haudoilla, mutta ilmeisesti ei niin selkeästi jonkun muun ryhmän muistamiseksi. 

Haudoilla on myös kolikoita. Sopivia pieniä kiviä on ehkä vaikea löytää kaupunkioloissa, ellei niitä sitten tietoisesti tuo mukanaan.

Toisille kolikko korvaa kiven, toisille se on kreikkalaiseen mytologiaan perustuvat tapa - taruston mukaanhan Styx-virtaa ylittävien piti jättää kolikko Kharon-lautturille, jotta vainaja pääsisi tuonpuoleiseen. Puhutaan myös perinteistä, joissa kolikko asetettiin vainajan kielen päälle tai silmäluomille.

Nykyään näkee erityisesti sotilashaudoilla kolikoita. Ne liittyvät myös muiston kunnioittamiseen ja säilyttämiseen, ja amerikkalaisille kuuluu olevan tarkka järjestys siitä, kuka minkäkinlaisen kolikon [saa] jättää. Tietyn arvoisen lantin jättää vain se, joka on ollut mukana taistelussa ja nähnyt vainajan kuolevan, toisenlaisen tuo taas sellainen, joka oli tämän kanssa samassa peruskoulutuksessa jne. En tiedä, kuinka aukottomasti systeemi toimii, mutta ainakin Arlingtonissa näyttää olevan kolikoita jos kiviäkin siellä täällä. Joku on kuulemma jättänyt sopivan lantin jolla vainaja olisi saanut tuopin olutta, toinen tahtoo muistamisellaan ilmaista kiitoksensa, että kaatunut on palvellut maataan. Useimmat kuitenkin haluavat osoittaa vainajan omaisille, että paikalla käydään. Kaveria ei ole unohdettu.

Mikäli nettikuviin on luottamista, melko joukko pikkurahaa on jätetty jopa kenraali Robert E. Leen hevosen haudalle. Sekä omena.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi