Miksi juutalaiset viettävät pääsiäistä?

Miksi juutalaiset viettävät pääsiäistä?

Vastaus

Helsingin juutalaisen seurakunnan sivulta löytyy tietoa juutalaisista juhlapyhistä. Pääsiäisestä siellä kerrotaan seuraavasti:

”Pesachia (= pääsiäistä) vietetään orjuudesta vapautumisen muistoksi. Sitä juhlitaan kahdeksan päivän ajan, joista kahtena ensimmäisenä syödään seremoniallinen illallinen, seder-ateria. Tällöin luetaan Hagada-kirja, jossa kerrotaan tarina mm. juutalaisten vapautumisesta Mooseksen johdolla Egyptin orjuudesta.
Nimi pesach (engl. Passover) tarkoittaa ylittämistä tai ohikulkemista. Nimi juontuu Mooseksen ja faaraon kamppailusta ja vitsauksista: Viimeinen kymmenestä vitsauksesta, jotka Jumala langetti egyptiläisten ylle oli esikoisten kuolema. Kuoleman enkeli ohitti juutalaiset kodit säästäen niissä asuneet esikoiset. Tämän muistoksi miespuoliset esikoiset paastoavat ennen seder-ateriaa.
Pesachia kutsutaan myös happamattoman leivän juhlaksi. Silloin ei saa syödä mitään hapatettua tai käymällä valmistettua ruokaa. Ainoa leipä, jota pesachina saa syödä on tietyllä tavalla valmistettu matse-leipä. Muut viljatuotteet on kielletty eli ei kosher le pesach. Koti tulee siivota ja puhdistaa erityisen huolellisesti, jottei siellä ole leivänmurusia ja muita pesachina sopimattomia ruoka-aineita. Tiettävästi pesachia on juhlittu jo 3 300 vuoden ajan.”
http://www.jchelsinki.fi/juutalaisuus/pesach.htm

Vuonna 2008 pääsiäistä vietetään 20. – 27.4.
http://www.aish.com/holidays/

Hyvä ja kattava opas juutalaiseen kulttuuriin on Tapani Harviaisen ja Karl-Johan Illmanin toimittama kirja ”Juutalainen kulttuuri”. Otava, 1998.
http://www.helmet.fi/search~S9*fin/t?SEARCH=juutalainen+kulttuuri&search...

Kommentit (0)

Vastauksesi