Miksi juustossa on reikiä? Kyselee Visa 4 vuotta.

Miksi juustossa on reikiä? Kyselee Visa 4 vuotta.

Vastaus

Tv:ssä esitettiin vuosina 2003 - 2004 ohjelmaa nimeltä Umpimähkä jossa vastattiin lasten visaisiin kysymyksiin. Vastaukset löytyvät edelleenkin ohjelman arkistosta osoitteessa: http://yle.fi/vintti/yle.fi/umpimahka/kysvas.html

Suosittelen tutustumaan arkistoon. Paljon hyviä kysymyksiä ja vastauksia!

Seuraava vastaus koskien juuston reikiä löytyy myös kyseisiltä sivuilta.

”Reiät syntyvät juustoon, kun maitohappobakteerit käyvät juuston valmistuksen aikana ja muodostavat juustossa kaasuja, pääasiassa hiilidioksidia. Juustolle käy siis vähän samalla tavalla kuin pullataikinalle eli se alkaa kuplia. Kaikissa juustoissa ei tosin ole reikiä, ja reikiäkin on erikokoisia. Pehmeissä juustoissa ei yleensä ole reikiä lainkaan. Oltermanni-juustossa taas on vain pieniä koloja, koska juustoa puristetaan kasaan valmistusvaiheessa. Isoimmat kolot ovat emmentalissa. Siinä kaasua muodostuu paljon, eikä se pääse karkaamaan pois tiiviin juustomassan alta.”

Kommentit (0)

Vastauksesi