Miksi juopot on niin laihoja, vaikka alkoholissa on paljon energiaa?

Miksi juopot on niin laihoja, vaikka alkoholissa on paljon energiaa?

Kaikki tuntemani alkoholistit on ihan tikkulaihoja. Oletan, että he jotain syövätkin, kun hengissä pysyvät...

Vastaus

Alkoholi vaikuttaa silloin tällöin nautittuna ruokahalua herättävästi, mutta jos alkoholia juodaan suuria määriä päivittäin, syöminen unohtuu.

Brittiläinen painonhallintayritys Slimming World teetti äkettäin tutkimuksen, jonka mukaan vajaan neljän ison tuopin juomisen jälkeen syömis- ja laiskotteluhimot kasvavat niin paljon, että ihmiselle voi kertyä kahden päivän aikana 6 300 ylimääräistä kaloria. Vastaava rajapiste, jolloin ruoan himo kasvaa, saavutetaan myös juomalla kolme isoa lasillista viiniä. Kaloripommin syynä on se, että humalaan päästyään juominen jatkuu ja ihminen syö silloin usein myös roskaruokaa. Seuraavana päivinä ollaan krapulassa syödään lisää roskaruokaa. Alkoholi siis lisää ruokahalua, alentaa estoja ja saa haluamaan epäterveellisiä ruokia.

Sen sijaan myöhäisvaiheeseen edenneessä alkoholismissa ihminen syö enää harvoin, mikä näkyy paitsi hoikassa varressa, myös laboratoriokoearvoissa. Esimerkiksi matala hemoglobiiniarvo kertoo, että ”liemiruokinta” on jatkunut ainakin kolme kuukautta. Alkoholisti toisin sanoen vain juo, eikä huolehdi syömisistään.

Kommentit (0)

Vastauksesi