Miksi joulutortun muoto muistuttaa enemmän hakaristiä?

Miksi joulutortun muoto muistuttaa enemmän hakaristiä?

Miksi joulutortun muoto muistuttaa enemmän hakaristiä? Olen pohtinut kysymystä johon en ole saanut vastausta.

3 vastausta

Ruotsissa kohistiin vuonna 2013 Svenska Dagbladetin ruokasivujen joulutorttureseptistä, jonka kuvissa joulutortut näyttivät ruotsalaisten mielestä hakaristeiltä. Suomesta taas tuli jutusta paljon palautetta, missä kukaan ei nähnyt mitään yhteyttä hakaristeihin. Joulutähden muotoiset tortut ovat Suomessa perinne.

Hakaristi on hyvin vanha symboli, joka on ollut käytössä monissa maissa jo kauan ennen kansallissosialistisia natseja. Suomessa hakaristiin on liitetty esimerkiksi pahalta suojaaminen.

Kommentit (0)
13.06.201814:50
6037
86

Hakaristi kuvaa pyörivää liikettä. Se on risti siinä kuin palkkiristi, maltan risti tai mantovan risti. Se voidaan esittää myös nurinpäin niin, että ylin vaakaviiva osoittaa vasemmalle. Useimmiten hakaristi esitetään lappeellaan, oikeastaan vain natsien symboliikassa kärjellään seisovana. Kuten ensimmäinen vastaus kertoo, sillä on hyvin vanha tausta. Hakaristi kuvataan usein puuveistoksissa, lattioissa, porteissa jopa taulun kehyksissä. Sen muoto itsessään lienee myös syynä siihen miksi se kuvataan erilaisissa yhteyksissä, onhan se muodoltaan täydempi kuin pelkkä plus-merkin näköinen risti. Todennäköisesti joulutortun muotokin periytyy jostain vanhasta käyttötavasta.

Kommentit (0)
17.06.201811:28
26798
79

Itäsuomalaiseen ruokaperinteeseen kasvaneena hämmästelin lapsena, mitä ihmettä ovat ne kummalliset, sakaraiset luumuleivonnaiset, joita meille yhtäkkiä ruvettiin ostamaan. Silloin Helsingissä elettiin jotain 1960-luvun alkua, enkä ollut moista koskaan nähnyt aikaisemmin. Kaikki äidin leipomat tortut olivat mallia puolikuu - kuinkas muuten, hänhän oli kotoisin alueelta, jolla leivottiin vatruskoja ja supikkaita ja jopa pelmenit saattoivat olla puolikuun mallisia, vaikka noissa kaikissa itäisissä leipomuksissa muodot vaihtelivat tekijän ja paikkakunnan mukaan.

Hain netistä nyt hakusanalla joulutorttu, ja yllätyin, miten monessa viitetekstissä pidettiin hakaristitorttua "perinteisenä", jopa ainoana oikeana versiona. Juurieni vuoksi olen taipuvainen pitämään niitä uudempana ja erityisesti läntisenä ilmiönä.

Koska itäiseen perinteeseen kuului leipoa pehmeää leipää viikoittain ja siinä ohella kaikenlaisia muitakin leivonnaisia, voisin kuvitella, että siinä kiireessä on ollut helpompi tehdä sekä supikkaista että tortuista saman mallisia, eikä silloin tarvittaisi taikinan taiten taivuttelua eikä pellin rapsuttamista puhtaaksi sille valuneesta hillosta. Kaikenlaiset sojokkeethan ovat herkkiä palamaankin. Eikä sakaroitten ehjinä vaaliminen tuotetta kuljetettaessakaan ole helppoa...

Hyvät kysy-jäsenet, te varttuneemmat, mitä versiota teidän kotiseudullanne tehtiin? Muistatteko?

Kommentit (1)
Vastauksia tarvitaan siis ennen sotia syntyneiltä? Saa nähdä kuinka monta heitä ilmaan... Vastauksia tarvitaan siis ennen sotia syntyneiltä? Saa nähdä kuinka monta heitä ilmaantuu. en tunne itseäni nuoreksi enää, mutta tässä kysymyksessä olen liian nuori, Helsingissä sotien jälken syntynyt, tähtitorttuja ikäni syönyt.
17.6.2018 11:41 Telttu Ella 18134

Vastauksesi