Miksi joulukuusessa käytetään koristeina palloja? Miksi juuri palloja eikä jotankin muuta muotoa?

Miksi joulukuusessa käytetään koristeina palloja? Miksi juuri palloja eikä jotankin muuta muotoa?

3 vastausta

Joulukuusen historiassa lasipallot olivat erittäin suosittuja 1800-luvun Saksassa ja tapa on levinnyt muuallekin. Alunperin pyöreän koristeen on katsottu viittaavaan omenaan ja maailmanpuuhun, jota kuusi symboloi. Koristeinahan käytetään paljon myös käpyjä, olkikoristeita pipareita (aitoja tai askartelumassasta tehtyjä), karkkeja ja erilaisia eläimiä, nauhoja, valoja tai kynttilöitä - nykyään myös lähes mitä tahansa koristehärpäkettä korkokengästä drinkkilaseihin.

Kommentit (0)
09.01.201714:55
7843
21

kun olin lapsi, kuusessamme oli toki lasipallojakin - ne olivat kovin kalliita ja joka joulu pari kolme meni rikki (tunnustan). niiden lisäksi oli aitoja kynttilöitä, jouluhilettä, oksilla istuvia tonttuja, lippunauha, olkipukki, pääsiäistipu, koulussa tekemiäni askartelutöitä (niin kehnoja, ettei niistä voi tarkkaan sanoa, mitä olivat), kilikelloja yms. jne. etc. osv. joillakin on ollut konvehteja värikkäissä kääreissä, pipareita, oksilla roikkuvia karkkitankoja, mitä vielä. pitäisikö noista jokaisesta kysyä erikseen? aina, kun kysyy "miksi", kannattaa ensin kysyä hiljaa itsekseen "miksi ei". itseäni ihmetyttäisi paljon enemmän, jos lasista olisi muinoin puhallettu jotain muuta kuin palloja, vaikkapa pyramideja. don't get me wrong: "miksi" on silti erittäin hyvä ja tärkeä kysymys!!

Kommentit (0)
09.01.201716:17
4970
8

Muistan joulukuusessa olleen myös yhteen liitetyistä värillisistä paperirenkaista tehtyjä pitkiä ketjuja, jotka toisinaan ulottuivat moneen kertaan kuusen ympäri. Näitä askarreltiin esim. koulussa käsityötunnilla ennen joulua. Lisäksi oksilla oli pumpulia, ilmeisesti tarkoittamassa lunta.

Kommentit (0)

Vastauksesi