Miksi jotkut vaatteet kuluvat käytössä ihanan pehmeiksi ja jotkut koviksi korpuiksi?

Miksi jotkut vaatteet kuluvat käytössä ihanan pehmeiksi ja jotkut koviksi korpuiksi?

En ole ainakaan huomannut tämän johtuvan materiaalistakaan...

2 vastausta

Hei! Vaatteiden kuluminen koviksi tai pehmeiksi voi johtua hyvin monesta tekijästä. Vaatteiden kovettuminen voi johtua esim. pesukoneesta, pesuaineista ja niiden määristä, pesuveden kovuudesta, hikoilusta, että myös vaatteiden materiaalista.
Pulverimaiset pesuaineet sisältävät yleensä zeoliittia, jonka tarkoitus on pehmentää vettä. Jos pesuainetta käyttää liikaa jää zeoliittipölyä helposti vaatteisiin aiheuttaen kovettumista. Zeoliittia kertyy erityisesti, jos käyttää matalia pesulämpötiloja tai jos pesukone kuluttaa vettä säästeliäästi. Zeoliitin huuhtoutumiseen pyykistä ja koneesta tarvitseekin korkeita lämpötiloja ja runsaasti vettä. Vaihtoehtoisesti voi pestä koneen aika ajoin tyhjillään 90 asteessa ilman pesuaineita. Vesi voi olla myös itsessään kovaa ja ilman huuhteluaineita voi pyykkikin jäädä kovaksi. Myös hikitahrat saavat kankaan kovaksi siinä missä muutkin suolot. Vaikka et ole huomannut materiaalilla olevan merkitystä, on sillä ainakin siinä suhteessa, että ohuet venyvät vaatteet eivät välttämättä kovetu siinä missä paksukankaiset.

Jos vaate taas kuluu pehmeäksi, voi se johtua kankaan venymisestä. Monesti tällaiset vaatteet ratkeavat tai kuluvat puhki saumakohdista.

Kommentit (0)
01.08.201320:31
28528
12

Vaatteiden kovettuminen voi johtua mm. pesemisestä nykyaikaisella koneella, joka käyttää aivan liian vähän vettä ja hieroo pyykit pian puhki, varsinkin jos pulveria annostelee yli normaalin määrän. Itse asiassa riittävän puhdasta tulee useimmiten, vaikka käyttäisi puolet ohjeen määrästä pulveria - tai nestettä. Asiaan voi vaikuttaa myös huuhteluaineilla lotraaminen, joka ainakin voi pilata froteepyyhkeiden nesteenimevyyden. Varsinaisten huuhteluaineiden käyttö onkin kyseenalaista - parempaan tulokseen saattaa päästä lorauttamalla koneeseen tilkan etikkaa.

Kommentit (0)

Vastauksesi