Miksi jotkut ruoka-aineet, kuten banaani ja juusto, kovettavat vatsaa?

Miksi jotkut ruoka-aineet, kuten banaani ja juusto, kovettavat vatsaa?

Sisältävätkö nämä ruuat kenties joitakin entsyymejä, jotka hidastavat ruuansulatusta, vai onko niillä taipumus lisätä veden imeytymistä paksusuolesta?

3 vastausta
13.12.201311:16
4099
82

Banaani sisältää suuren määrän kuitua. Jos haluaa nauttia ison määrän banaania (yli 3 kpl), tulisi sen ohella juoda myös vettä, koska muutoin kuitumäärä kovettaa ulosteen ja aiheuttaa suolistossa ahtauman. Banaani sisältää myös runsaasti pektiiniä, jolla on ulostetta sitova ominaisuus. Pektiini imee suolikanavasta vesimolekyylejä aiheuttaen kovan ulosteen, joka taas tukkii suolen ja aiheuttaa ummetusta. Täysin kypsymättömät banaanit sisältävät taas suuria määriä tärkkelystä, jolla on myös huono vaikutus ulosteen rakenteeseen.

Ylenmääräinen juuston syönti aiheuttaa ummetusta, sillä juustossa ei ole juuri lainkaan kuitua, mutta rasvaa ja sokeria senkin edestä.

 

Kommentit (0)
04.12.201616:43
19060
70

Juuston osalta kaikki lähteet näyttävät olevan yksimielisiä, eli vähäkuituinen, runsasrasvainen ruoka aiheuttaa ummetusta.

Banaanista sitten onkin vaikka mitä mielipiteitä. On niitä joiden mielestä banaani auttaa ummetukseen, ja niitä joiden mielestä se aiheuttaa ummetusta. Lisäksi on niitä joiden mielestä hyvin kypsynyt (ruskeapilkkuinen) banaani auttaa ummetukseen, mutta raaka (lähes vihreä) aiheuttaa ummetusta. En löydä ainakaan helpolla haulla vahvistusta millekään näkemykselle, eli ilmeisesti banaania ei ole erityisesti tutkittu ummetuksen kannalta.

Kommentit (0)
04.12.201613:26
69
66

Vastauksessa on virhe. Juustoissa ei ole sokeria, ja hiilihydraattejakin varsin vähän. Kovissa juustoissa ei ole lainkaan hiilihydraatteja. Vastaus on myös riittämätön: miksi juuston kovettava vaikutus johtuisi rasvasta, kun muut yhtä rasvaiset ruoka-aineet eivät sitä aiheuta?

Tuntuu myös oudolta, että banaanin kovettava vaikutus selittyisi kuidulla ja juuston taas kuiduttomuudella. Tässäkin kohtaa on muita ruoka-aineita, joissa on yhtä paljon/vähän kuitua, ja jotka eivät silti aiheuta ummetusta. Kummassakin täytyy olla jokin oma ihan erityinen aines tai muu ominaisuus. Mainittu pektiini vaikutti hyvältä selitykseltä.

Kommentit (0)

Vastauksesi