Miksi jotkut pussilakanat ovat hankalia laittaa peiton päälle?

Miksi jotkut pussilakanat ovat hankalia laittaa peiton päälle?

Miksi jotkut pussilakanat ovat hankalia laittaa peiton päälle? Millaisia erilaisia pussilakanoita on laitettavaksi peiton päälle?

3 vastausta

Jos pussilakana on niin pieni, että peitto juuri ja juuri mahtuu siihen, homma menee nyhtämiseksi ja ravistelemiseksi. Kauppoihin on ilmaantunut kunnollisen kokoisia pussilakanoita, mutta ne eivät ole hinnaltaan kaikkein edullisimpia. Myös liukas kangas, esimerkiksi puuvillasatiini, tekee lakanoiden vaihtamisen helpommaksi.

Tavallisimpia ovat pussilakanat, joiden yläkulmissa on aukot käsiä varten ja jalkopäässä aukko peitolle. Jalkopään aukon on syytä olla tarpeeksi leveä, mikä taas vaatii nepparit, jotta peitto ei valuisi yöllä pois lakanan sisältä. On myös pussilakanoita, joiden toinen pää on kokonaan auki. Koristeestakin käyvä nappilista sulkee sen.

Venäjällä ihastuin pussilakanoihin, joissa oli yläpuolella suuri soikion muotoinen aukko. Suomessa olen nähnyt mallia vain vauvojen lakanoissa. Useimmat suomalaiset peitot ovat tietysti liian arkipäiväisiä tällaisiin lakanoihin. Soikiosta pitäisi näkyä sievä kretonki- tai peräti silkkitäkki.

Kommentit (0)
10.01.201921:57
21855
16

Tsekkiystäväni oli yllättynyt täällä käydessään, kun näki meikäläiset pussilakanat. Heillä kun niissä ei ole lainkaan niitä kädenreikiä, joten peiton pujottaminen on hidasta.

Liukas kangas toki helpottaa peiton pujottamista pussiin, mutta auttaa myös sen liukumista ulos siitä tai myttääntymistä pussin pohjalle.

Niitä lakanoita, joissa on napit estämässä peiton livahtamista ulos, on vaikea mankeloida.

Ei - en ole koskaan tykännyt pussilakanoista enkä käytä niitä itse. Niiden kanssa on ikävä nukkua, ne ovat hankalia pyykissä, kuivuvat hitaasti ja vievät turhan paljon tilaa liinavaatekaapissa. Pari kappaletta on kaapissa vieraita varten. Muutama vuosi oli sitten hupaisaa, kun luonani yöpyi nuori mies, joka ei ollut koskaan nähnyt ns. päällyslakanaa. Oli koko ikänsä nukkunut pussilakanoissa. Oikea päällyslakana on minusta hyvä käytössä, kunhan se on riittävän iso eikä tehty liukkaasta kankaasta.

En muuten tykkää niistä nykyaikaisista tyynyliinoistakaan. Turhan vaikeaa pujottaa niihin tyyny, kuivuvat hitaasti, kolistavat mankelia. Vanhan mallinen on siinäkin paras. Niissähän oli ennen myös nauhat, jotka estivät tyynyä karkaamasta. Nauhat eivät haitanneet pyykissä eivätkä mankelissa.

Niin - mikä estää ompelemasta tavallisia tyynyliinoja ja niihin nauhoja...

Kommentit (2)
Se, että pussilakanassa ei ole ylänurkkien aukkoja käsien pujottamista varten, on lähe... Se, että pussilakanassa ei ole ylänurkkien aukkoja käsien pujottamista varten, on lähempänäkin kuin Tsekinmaalla. Ison ruotsalaisen kalustemyymäläketjun lakanoissa on sama juttu. Sorminäppäryys kehittyy, kun niihin laittaa peittoa sisälle. Niissä on alareunan aukossa muoviset nepparit, jotka ovat ihan toimiva keksintö.
16.1.2019 09:35 Reijo Jaakkola 7778
Reijo, kestääkö ne muoviset nepparit pesukonetta? Minulla ja siskolla on kokemuksia si... Reijo, kestääkö ne muoviset nepparit pesukonetta? Minulla ja siskolla on kokemuksia siitä, että eräs kallis ja kestävä pesukone repii vaatteita - syynä lienee liian minimaaliseksi kitistetty vedenkäyttö...
25.3.2019 20:35 Lahja Kotka 21855
09.01.201919:25
13500
8

Kotona ommeltiin aikanaan pussilakanoihin keskelle jalkopään aukkoa pätkät kanttinauhaa, jotka solmittiin yhteen kun peitto oli pujotettu paikalleen. Näin voidaan estää peitonv aliminen pois. Kaupasta ostetuiss pussilakanoissa ei tällaisia nauhoja ole mutta mikä estää ompelemasta niitä  jälkikäteen?

Kommentit (0)

Vastauksesi