Miksi jotkut koirat ulvovat (laulavat) kuullessaan musiikkia?

Miksi jotkut koirat ulvovat (laulavat) kuullessaan musiikkia?

Vastaus

No ensiksikin täytyy todeta että mehän emme voi oikeasti tietää mitä koiran päässä liikkuu sen ulvoessa. Voimme vain tehdä valistuneita arvauksia.

Vastausta tehdessä soitimme ensin eläinkaupassa työskentelevälle tutulle, ja hän arveli että tietyn korkuiset äänet saavat koiran päässä naksahtamaan ikiaikaisen "susinapin" päälle, ja koiran vaistot sanovat että "tähän huutoon on vastattava".

Nykyteoria tukee tätä näkemystä: koirat ovat kehittyneet susista, ja susien keino tervehtiä laumansa jäseniä ja ottaa yhteyttä kaukaisempiin lajitovereihinsa on ulvonta. Vaikka suden ja koiran tiet erosivatkin jo kauan aikaa sitten, joitakin yhteisiä vaistotoimintoja on yhä jäljellä.

Eläinkaupassa työskentelevä tuttavamme suositteli soittamaan kansainvälisestikin tunnetulle eläinkouluttajalle, Tuire Kaimiolle, ja kysymään häneltä lisätietoa. Näin myös teimme, ja Tuire Kaimio kertoi puhelimitse seuraavanlaisen tulkinnan koirien ulvomisesta. (tämä ei ole siis sanatarkka lainaus vaan muistiinpanojen pohjalta):

Koirilla ulvominen on synnynnäinen käyttäytymismalli: koira alkaa ulvoa, kun ulvomisen käynnistävä ärsykekynnys on ylitetty. Yleensä ulvomisen laukaisee toisen koiran ulvonta tai se, että koira on jätetty yksin. Joskus tiettyjen soittimien tai musiikin äänentaajuus on niin samantapainen kuin toisen koiran ääni, että se ylittää ärsykekynnyksen. Joillain koirilla tämä ärsykekynnys on niin korkea, että ulvomista ei esiinny ollenkaan, toisilla kynnys on taas matalampi, ja ulvonnan voi käynnistää arvaamattomatkin asiat, kuten ambulanssin tai vaikkapa poikkihuilun ääni.

Tämä ulvonta perustuu siis vaistoihin. Koirat tuskin luulevat esimerkiksi ambulanssin sireeniä toisen koiran tervehdykseksi, mutta siitä huolimatta ne vastaavat vaistojensa ohjaamana samalla tavalla eli ulvomalla takaisin.

Mikä on ulvomisen merkitys?

Ulvomisen todellista merkitystä ei ole vielä täysin selvitetty. Joidenkin tutkijoiden mielestä se liittyy lähinnä reviiriin tai on eräänlaista kielenkäyttöä, mutta yleensä ajatellaan että ulvominen vahvistaa ryhmän yhtenäisyyttä. Esimerkiksi susilaumalle se on hyvin tärkeä tilanne, koska se auttaa pitämään lauman yhtenäisenä.

Koirat toisaalta ovat menettäneet tämän tavan, koska lauman vastine eli ihmisperhe ei käytä samaa keinoa yhtenäisyyden vahvistamiseen. Jotkut koirat voivat kuitenkin yhteisen innostuksen hetkinä alkaa ulvoa spontaanisti myös kotiympäristössä, vaikka musiikin soidessa yhteislaulun aikana - tällä ulvonnalla osoitetaan että kuulutaan samaan laumaan.

Miten musiikki vaikuttaa koiriin?

Monet koiranomistajat ovat huomanneet että musiikilla on vaikutusta koirien mielialaan. Tätä ilmiötä on tutkittu myös tieteellisesti, mm. Queensin yliopistossa Belfastissa, ja tutkijat saivat selville että esim. rauhallinen musiikki vaikuttaa koiraan rauhoittavasti, se vähentää stressiä, lieventää masennusta ja auttaa nukahtamaan. Tästä syystä joissakin koiratarhoissa jätetään radio jopa yöksi päälle.

Tällaista koirille sopivaa rauhoittavaa musiikkia on koottu myös cd-levyillekin (esim. Doggone songs tai Ask the Animals: Songs to Make Dogs Happy!).

Mutta palataan vielä äskeiseen tutkimukseen. Tutkimuksessa havaittiin, että raskaampi musiikki, esim. hevimetalli, aiheuttaa koirissa kiihtymystä ja levottomuutta, mikä ilmeni mm. lisääntyneenä haukkumisena.

Tämähän ei tietenkään tarkoita sitä että hevimetallia kuuntelevat koiranomistajat eivät voi kotona kuunnella mielimusiikkiaan. Koirat seuraavat tarkasti omistajansa mielialoja ja samaistuvat helposti tunnetiloihin. Mikäli omistaja tulee hyvälle tuulelle kuunnellessaan vaikkapa Metallicaa, niin kyllä se hyväntuulisuus saattaa tarttua koiraankin.

Kommentit (0)

Vastauksesi