Miksi jotkus ihmiset eivät pysty keskustelemaan mistään sivistävästä...

Miksi jotkus ihmiset eivät pysty keskustelemaan mistään sivistävästä...

Miksi jotkus ihmiset eivät pysty keskustelemaan mistään sivistävästä asiasta? Esim: Politiikka, historia, tiede (matematiikka, fysiikka, kemia yms.) lääketiede yms. Tuntuu että joillakin ei ole vain kykyä tajuta kuin erittäin rajatun asioiden sisältämää tietoa? Jotkut nuoret eivät voi puhua kuin esim. naisista. viinasta. autoista. joistakin nurheilulajeista, mutta kun ruvetaan puhumaan tekniikasta yms. he eivät tajua mitään ja tuntuvat olevan kyvyttömiä edes tajuamaan selkeitä perusteluja asioille. Kun taas sitten nämä nörtit: ovat kyvyttömiä puhumaan muusta kun puhtaasta tieteestä ja tekniikasta. Kun heille rupee puhumaan politiikkaa, filosofiaa, historiaa tai yhteiskunnallista keskustelua he ovat täysin sanattomia.

Sama on vanhemmista ihmisissä: Jotkut eivät voi puhua kuin mennestä (ei historiaa vaan omasta menneisyydestä), telkkari ohjelmista, säästä(vain siitä että onko hyvä sää vai ei) sekä omasta työstä. Heillä tuntuu olevan myös erittäin jämähtäneet mielipiteet. Mikä todistus eikä argumentti pysty muuttamaan heidän mieltään. Vaikka sen todistaisivat maailman parhaimmat tutkijat ja sadat kokeet.

Harvassa on ihmisiä jotka haluavat oppia koko ajan uutta ja ovat kiinnostuneita niin politiikasta, tieteestä, historiasta, biologista, tilastotieteestä, kemiasta, fysiikasta, matematiikasta, yhteuskuntatieteestä, viihteestä, tietokoneista ja tekniikasta yleensä, urheilusta ja kaikenlaisesta muusta. Enkä tarkoita sitä että pitäisi osata kaikkea kuin joku maailmanmestari vaan sitä että on kiinnostunut ja haluaa keskustella ja oppia uutta. Miksi jotkut ovat kykenemättömiä keskustelemaan heidän laatikkonsa ulkopuolisista asioista ja ovat kykenemättömiä loogisiin ja argumentteihin perustuviin keskusteluihin?

Vastaus

Olen samaa mieltä kanssasi: Laaja-alaisesti tieteistä, taiteista ja aikansa ilmiöistä kiinnostuneet renessanssi-ihmiset ovat harvassa. Ja varmasti kautta aikain laaja-alaisesti tieteisiin, taiteisiin ja aikansa ilmiöihin perehtyneet renessanssi-ihmiset ovat turhautuneet kaltaistensa vähyydestä ja tunteneet jäävänsä yksin typerysten joukkoon.

Vakavasti puhuen: On hyväksyttävä se, että kaikki ihmiset eivät yksinkertaisesti ole sivistyneitä. Erityisesti vanhemmissa ikäryhmissä on paljon matalasti koulutettuja henkilöitä. Nämä ikänsä fyysistä työtä tehneet ihmiset eivät välttämättä ole koskaan kouliintuneet tieteiden tuntemukseen tai lennokkaisiin keskusteluihin. Tunnen eräänkin kahdeksankymppisen, joka on käynyt ainoastaan kansakoulun eli hän on kuluttanut koulunpenkkiä vain kuusi vuotta elämästään. Sen jälkeen hänen on täytynyt lähteä perheelleen leipää tienaamaan. Perhe oli työväenluokkainen eikä sen arvostuksiin kuulunut koulutus ja tietämyksen kartuttaminen.

Vanhempiin ihmisiin liittyvää jämähtämistä ja uusista asioista innostumattomuutta pohdin muistakin näkökulmista jo aiemmassa, mahdollisesti sinun jättämääsi kysymykseen antamassani vastauksessa. Kysymys ja vastaus sekä muita älykkyyteen liittyviä vastuksia löytyy iGS-arkistosta hakusanalla älykkyys.

Koulutus- ja sivistyspääoman sekä älykkyyden erojen lisäksi eri ihmisillä on erilainen persoona, mikä näkyy myös kiinnostuksen kohteissa. Kaikki eivät ole nuorenakaan pohtijoita ja uuden etsijöitä, vaan pitäytyvät mieluummin tutussa ja turvallisessa. Tietämyksen laajentaminen koetaan uhkana oman pienen maailman pysyvyydelle ja elämykset haetaan mieluummin vallitsevia asenteita ja käsityksiä pönkittävästä viihteestä kuin lähdetään etsimään uutta tai tarkastelemaan maailman tuoreista näkökulmista.

Kommentit (0)

Vastauksesi