Miksi joskus on sellaisia kausia että tekee ihan hirvittävästi mieli jotain...

Miksi joskus on sellaisia kausia että tekee ihan hirvittävästi mieli jotain...

Miksi joskus on sellaisia kausia että tekee ihan hirvittävästi mieli jotain mausteista ruokaa, tunne verrattavissa tosi kovaan janoon? Sillä hetkellä kelpaa vaikka sipuli - pelkästään ja raakana! Onko kyseessä jonku ravintoaineen puutos?

Vastaus

Lääketiede on toistaiseksi pystynyt kytkemään vain raudanpuutteen poikkeukselliseen ruoanhimoon. Tilaa kutsutaan pica-oireyhtymäksi. Nimi ilmeisesti juontuu harakan (lat. pica) tavasta kerätä outoja esineitä.

Oudoimpia, mutta samalla yleisimpiä pican kohteita ovat jää, muurilaasti ja savi. Myös porkkanan, sellerin, jyvien ja pähkinöiden himoa esiintyy. Kun raudanpuutos korjaantuu, oudot halut häviävät. Tästä huolimatta oireilun yhteys rautaan ei ole suoraviivainen. Jotkut ovat sitä mieltä, että pica johtaa puutteeseen eikä toisinpäin, sillä himon tyyppikohteet sisältävät rautaa hyvin niukasti, jos lainkaan.

Pica luokitellaan syömishäiriöksi. Länsimaissa se on hyvin harvinainen, mutta primitiivisissä yhteisöissä sitä tavataan melko yleisesti.

Picaa esiintyy etenkin raskaana olevilla naisilla, jotka voivat himoita muun muassa suklaata, lihaa, maksaa ja suolaa. Koska halutut ruoat ovat ravinteikkaita, himoa on pidetty ravintoaineiden puutteena, mutta lääketieteellisen näkemyksen mukaan kysessä on ennemmin mieliteko. Tämän puolesta puhuu se, että himon ulkopuolelle jää monia ravintoarvoltaan yhtä hyviä ruokia. Maitoa himoitaan paljon harvemmin kuin suklaata, ja suolaa kaipaavat syövät mieluummin oliiveja tai metvurstia kuin suolaa.

Myös tietyissä kuukautiskierron vaiheissa sekä syksyllä valon määrän vähetessä monilla naisilla esiintyy makeanhimoa. Tämäkään ei todennäköisesti johdu ravintoaineiden puutteesta, vaan makeiden ruokien ajatellaan lisäävän aivojen välittäjäaineena toimivan serotoniinin määrää.

Ruokahaluun on vaikutusta myös leptiini-nimisellä hormonilla. Tosin sen yhteydestä mielitekoihin ei löytynyt tietoa.

Leptiini syntyy rasvakudoksessa, ja se ilmoittaa aivoille, että keho on kylläinen. Hiirikokeissa leptiinin puute johti ylensyöntiin ja lihavat hiiret taas laihtuivat leptiinin avulla.

Toisaalta hyvin lihavilla ihmisillä liiallinen leptiinin eritys lisää ruokahalua.

Lähteet:

Voiko puutostila herättää ruoanhimon?
http://www.tiede.fi/kysy_asiantuntijalta/kysymys/642/voiko_puutostila_he...

Ruuanhimo kuriin
http://kuntoplus.fi/ravinto/painonhallinta/ruuanhimo-kuriin

Kommentit (0)

Vastauksesi