Miksi joihinkin maihin matkustettaessa passin pitää olla voimassa vielä...

Miksi joihinkin maihin matkustettaessa passin pitää olla voimassa vielä...

Miksi joihinkin maihin matkustettaessa passin pitää olla voimassa vielä kuukausiakin matkan päättymisen jälkeen? Kun matka loppuu niin se loppuu, ja passi palaa piirongin laatikkoon, joten kuka sitä sieltä kaipaa - ulkomailta varsinkaan?

Vastaus

Kairossa sijaitsevasta Suomen suurlähetystöstä kerrottiin seuraavaa:

"Melkein kaikki maat (ei koske EU:n kansalaisten sisäisiä matkoja EU:ssa) vaativat, että passi on voimassa 3-6 kk matkan päättymisen jälkeen. Syynä tähän on se, että mikäli passi umpeutuu matkan aikana esim. matkan jostakin syystä pidentyessä, viranomaiset haluavat, että matkailijalle ei tule ongelmia. Mikään maa ei halua ulkomaalaisen olevan maassaan ilman matkustusasiakirjaa.

Kaikilla mailla ei ole keskinäisiä sopimuksia, että ilman matkustusasiakirjaa oleva henkilö otetaan palautettuna lähtömaahansa takaisin. Näissä tapauksissa matkustusasiakirjaton henkilö jää oleskelumaahan. Passin voimassaolo tarkistetaan ja suunnitellun oleskelun kestoa tiedustellaan jo maahan tullessa, jolloin passintarkastaja päättää, päästääkö ulkomaalaisen maahan. Paikalliset viranomaiset eivät voi olla varmoja, että maahan saapuvan henkilön maan edustusto myöntää uuden passin kyseiselle henkilölle. Kaikissa maissa ei myöskään ole kaikkien maiden edustustoja, joten uuden passin saaminen voi olla vaikeaa.

Egyptissä myönnetään raja-asemilla viisumi 1 kk ajaksi. Ulkomailla viisumin voi saada Egyptin suurlähetystöstä 90 päiväksi. Viisumiin voi hakea pidennystä sisäministeriön passi- ja viisumitoimistosta ja mikäli passi on riittävän pitkään voimassa, yleensä pidennys myönnetään.

Kairon lentoaseman passintarkastuksen päällikkö on ilmoittanut suurlähetystölle, että Egyptiin tullessa passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kk matkan päätymisestä lukien."

Kommentit (0)

Vastauksesi