miksi jodi lisätään suolaan eikä johonkin muuhun ?

miksi jodi lisätään suolaan eikä johonkin muuhun ?

Vastaus

Jodi on kilpirauhashormonin ainesosa, jonka puute aiheuttaa struumaa. Se on kivennäis- ja hivenaine, jota on merikaloissa ja jodioidussa ruokasuolassa.

http://www.facta.fi/?aid=37495&search=true

http://64.233.183.104/search?q=cache:svmFrD1C24MJ:www.fineli.fi/componen...

Kansanterveyslaitoksen ravitsemusyksikön ylläpitämän elintarvikkeiden koostumustietopankki määrittää, miten paljon jodidia eli jodia ihminen tarvitsee ja miten paljon sitä on eri elintarvikkeissa. Se, miksi sitä lisätään juuri suolaan, selittynee historiallisilla tekijöillä. Jodin löysi ranskalainen Barnard Courtois vuonna 1811 valmistaessaan merilevästä salpietaria ruutia varten. Merilevä ja merikalathan ovat suolaisia, eikä suuri osa maailman ihmisistä syö niitä ravinnokseen. Luontevaa on lisätä niitä suolaan, joka on maailman yleisin mauste. Suola on koostumukseltaan enimmäkseen natriumkloridia:

http://64.233.183.104/search?q=cache:TnJqDP8qJRIJ:www2.hs.fi/extrat/teem...

http://www.facta.fi/?aid=63834&search=true

Kommentit (0)

Vastauksesi