Miksi japanilaiset pitävät AINA valokuvissa etu- ja keskisormea pystyssä?

Miksi japanilaiset pitävät AINA valokuvissa etu- ja keskisormea pystyssä?

2 vastausta

Toimitus olisi kaivannut hieman taustatietoja kysymykseen esimerkiksi siitä, missä tällaisia kuvia on esiintynyt ja miltä ajalta ne ovat. Emme itse ole törmänneet siihen, että japanilaiset aina vain pitäisivät kuvissa etu- ja keskisormea pystyssä.

Etu- ja keskisormen näyttäminen kämmenen sisäpuoli katsojaan päin yleismaailmallinen voitonmerkki. Sen sijaan saman merkin näyttäminen kämmenen ulkopuoli katsojaan päin on loukkaava ele.

Aiheesta syvemmin iGS:n aiemmassa vastauksessa:
http://igs.kirjastot.fi/fi-FI/iGS/kysymykset/kysymys.aspx?ID=9dc8d5ba-be...

Kommentit (1)
"kämmenen ulkopuoli" on vähän kömpelöä kieltä, vähän kuin sanoisi "kasvojen kää... "kämmenen ulkopuoli" on vähän kömpelöä kieltä, vähän kuin sanoisi "kasvojen kääntöpuoli" tarkoittaessaan takaraivoa. vastauksessa mainittu ruumiinosa on suomeksi kämmenselkä.
22.4.2014 10:19 Mika Suominen 21781
12.05.201312:25
139
99

Tiettävästi ensimmäinen rauhanmerkkiä valokuvassa näyttänyt japanilainen oli Jun Inoue, joka Konikan kameramainoksessa näytti kahden sormen rauhanmerkkiä, vaikka sitä ei ollut mainokseen käsikirjoitettu. Tämä tapahtui vuonna 1971, mutta Wikipedia ei ole varma tästä faktasta.

Japanilaisessa sarjakuvassa käytetään hieman erilaisia mielentiloja kuvaavia symboleja kuin länsimaalaisessa sarjakuvassa. Esimerkiksi Aku Ankan pään ympärillä olevat hikipisarat ovat tällaisia symboleja. Mahdollisesti rauhanmerkin yleistymiseen on vaikuttanut ainakin Sailor Moon -sarjakuvan Sailor Venus -hahmo. Myös jo 60-luvulla suosiota niittäneet urheilusarjakuvat ja varsinkin pesis-sarjakuvat, kuten Kyojin no Hoshi ja käsipallosta kertova Sign wa V ovat tuoneet merkkiä vahvasti ihmisten tietoisuuteen. Pesäpallossahan käytetään merkinantoon erilaisia käsimerkkejä ja pesis on jo iät ja ajat ollut todella seurattua Japanissa.

Japanin wikipedian mukaan 80-luvulla v-merkin näyttäminen oli suosittua valokuvissa lapsista. Sanan "piisu" (peace) sanominen saa suun näyttämään hymyilevältä.

Voisin kuvitella, että V-merkin näyttäminen nimenomaan valokuvissa saattaa juontaa idoleista, jotka käyttävät usein "söpöstely" -kulttuuriin liittyviä fiksaantuneita asentoja promovalokuvissa. Esim. toinen silmä kiinni, puhaltaa suukkoa tai kädet nyrkissä poskia vasten.

Mainittakoon vielä, että "up yours" -merkki, missä käden selkä on katsojaan päin ei ole Japanissa rivo ele. Peace merkkiä näkee näytettävän myös näin, vaikka se on harvinaisempaa.

Kommentit (0)

Vastauksesi