Miksi Jamaikalaiset ovat niin nopeita?

Miksi Jamaikalaiset ovat niin nopeita?

Miten vähäväkinen Jamaika pystyy tuottamasn niin paljon pikajuoksijoita maailman huipulle?

Vastaus

Syitä on haettu historiasta. Alkuperäinen intiaaniväestö saarilla koki kovia espanjalaisten hallinnon alla 1500-luvulta alkaen ja sadassa vuodessa alkuperäisväestö oli lähes hävitetty. 1600-luvun puolivälissä britit valtasivat saaret espanjalaisilta. 1700-luvun aikana Jamaika kehittyi paitsi brittiläisen imperiumin tärkeimmäksi sokerin tuottajaksi, myös Karibian orjakaupan keskukseksi. Jamaikan 2,7 miljoonasta asukkaasta valtaosa on tummaihoisia, ja afrikkalaisuus näkyy enemmän kuin muilla Karibian saarilla. Suurimman osan nykyisten jamaikalaisten geeniperimästä arvioidaan olevan peräisin Länsi-Afrikasta.

Tämän perimän on arveltu olevan edullinen pikajuoksijalle. Nopeita lihassoluja on keskimäärin enemmän kuin valkoihoisilla juoksijoilla. Myös monien menestyneiden yhdysvaltalaisten pikajuoksijoiden historiasta löytyi länsiafrikkalaista perimää. Ylen verkkoartikkelissa todetaan, että oikeastaan vasta Pekingin olympialaisissa vuonna 2008 jamaikalaisjuoksijoiden mitalisaalis oli silmiinpistävän suuri. Vuodesta 1948, jolloin jamaikalaisjuoksijat ensimmäisen kerran kilpailivat olympiakisoissa, maa voitti 60 vuoden aikana ainoastaan seitsemän kultamitalia. Yleisurheilun MM-kisoissa trendi on ollut samansuuntainen. Valmennus lieneekin Jamaikalla kehittynyt.

Urheilumenestys on köyhässä maassa myös tie pois köyhyydestä. Esikuvia nuorilla jamaikalaisjuoksijoilla riittää ja kun pikajuoksukulttuuri on kerran syntynyt, on ehkä helpompi ponnistaa eteenpäin. Turun Sanomien verkkoartikkelissa kerrotaan, että jo koulujärjestelmä Jamaikalla tukee pikajuoksua. Kouluissa juostaan kilpaa yläasteella ja lukioissa. Sieltä jalostuvat lahjakkuudet, joita valmennetaan omalla saarella. 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi