Miksi jääkiekossa on vähän oikealta ampuvia pelaajia?

Miksi jääkiekossa on vähän oikealta ampuvia pelaajia?

Miksi jääkiekossa on niin vähän oikealta ampuvia pelaajia? Luulisi sen juuri olevan yleisin puoli ampua, koska oikeakätisiä on enemmän kuin vasenkätisiä. Itse olen vasenkätinen ja pelaan jääkiekkoa vasen käsi alhaalla, mutta niin tekevät myös oikeakätisetkin...

Vastaus

Oikea käsi alempana – eli rightin mailalla – pelaavia jääkiekkoilijoita on vähän siksi, että useimmat oikeakätiset taituroivat itse asiassa luonnostaan vasen käsi alhaalla, siis leftin puolen tikulla. Vasenkätiset taas läimivät tavallisesti nimenomaan oikealta puolelta. Toisinaan oikeakätiset toki tuntevat rightin mailan luontevammaksi, samoin kuin jotkut harvat vasenkätiset pitävätkin oikean kouransa yläkätenä ja jättävät kynäilevän näppimensä alakädeksi.

Ainakin tällaista muistan omilta peliajoiltani, niin mustan lätkän kuin valkoisen reikäpallon kanssa.

Mutta kirjoittavan käden ja mailakäden välisestä suhteesta ei ole tehty kattavaa tieteellistä kartoitusta. Edes siitä ei ole selvyyttä, miksi useimmilla meistä ihmiskädellisistä oikea raaja on hallitsevampi. Tämä on kuitenkin todettu: vain yksikätinen on täydellisen vasen- tai oikeakätinen. Syömiskäsi ja heittokäsi korreloivat vahvasti kirjoituskäden kanssa. Ja lätkätikun puolisuus vertautuu haravan, kirveen ja pesäpallomailan pitämiseen. Kaikki nämä ovat sellaisia tapoja, jotka eivät mene aina ja täsmällisesti yhteen kynää käyttävän käden kanssa.

Mailakätisyydessä kenttä on vapaa mielipiteiden ja mutujen mellastaa: Yhden koulukunnan mukaan yläkäden pitäisi olla juuri se vahvempi ja koordinoidumpi koura. Hallitseva käsi ylhäällä pelimies tai -nainen saa paremman tuntuman mailaan ja kontrolloidummat lyöntilaukaukset. Alempi käsi on tärkeä erityisesti rannelaukauksessa.

Toisten mielestä alempana mailan vartta kuuluisi olla se parempi tassu, koska alakäsi antaa voiman laukauksille. Mutta silloin täytyy osata käyttää suhteellisen hyvin myös huonompaa raajaansa, muutenhan yhdellä kätösellä pelaaminen olisi aikasta hallitsematonta. Kolmannet toteavat yksinkertaisesti: kukin ottaa käyttöönsä sen puolen mailan, joka itsestä luontevimmalta tuntuu, riippumatta siitä kumpi käsi lopulta kirjoittaa. Mailaa valittaessa ei siis pidä automaattisesti ajatella, että oikeakätiset pelaavat leftillä (tai rightilla) ja vasenkätiset rightilla (tai leftillä). Kaverille vain annetaan tikku vanttuuseen ja katsotaan, mitä tapahtuu. Sitten mailakäsi on ja pysyykin samana koko ajan.

Kiintoisaa on se, että kanadalaisista monet ampuvat vasemmalta puolelta, mutta amerikkalaisista yhtä monet taas oikealta. Vaikka iso osa koko pohjoisen Amerikan mantereen pelaajista on luonnostaan oikeakätisiä. Näin on ollut aina 1960-luvulta asti, kun kaarevat lavat tulivat suorien tilalle. Ja eurooppalaiset tapaavat hekin olla leftin laukojia. On kuulemma ollut aikoja, ettei esimerkiksi Neuvostoliiton maajoukkueessa näkynyt yhtään rightin miestä.

Voisiko tässä olla yksinkertaisesti kyse kulttuurisesta oikusta? Kun jotkut tekevät yhdellä tavalla, toiset seuraavat perässä?

Lähteet:
http://hockeystickexpert.com/right-vs-left-handed-hockey-stick/
http://ezinearticles.com/?Ice-Hockey-Sticks---Choosing-Your-First-Ice-Ho...
http://www.nytimes.com/2010/02/16/sports/olympics/16lefty.html
http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=dlehtihaku_view_art...
http://keskustelu.jatkoaika.com/archive/index.php/t-8800.html

Kommentit (0)

Vastauksesi