Miksi jääkiekkokaukalot voivat olla erikokoisia?

Miksi jääkiekkokaukalot voivat olla erikokoisia?

Eikö säännöissä pitäisi olla tarkat speksit kaukalon koolle? Miten muissa lajeissa, esim. jalkapallo, salibandy, lentopallo, koripallo? Voiko kenttien koot vaihdella?

Vastaus

Jääkiekossa Kansainvälisen jääkiekkoliiton sääntöjen mukaisen kentän suurin sallittu pituus on 61 m ja maksimileveys 30 m, minimipituus on 56 m ja minimileveys 26 m. NHL:ssä noudatetaan vähän eri sääntöjä: kaukalon suurin sallittu pituus on 61 m leveys 26 m. Virallisia otteluja, esimerkiksi MM-turnauksia voidaan siten pelata sekä Euroopan, että Pohjois-Amerikan kentillä. Kanadaa pidetään jääkiekon syntymämaana. Historian ensimmäinen organisoitu jääkiekko-ottelu pelattiin vuonna 1875 Montrealissa. Sen tapahtumpaikka oli  hieman ahtaalle maapalale rakennettu Victoria Skating Rink. Ympäröivät kadut määräsivät jään rajat ja kaukalon mitat. Ne olivat samat, joilla jääkiekkoa pelataan vielä tänäkin päivänä Pohjois-Amerikassa. Myös NHL:ssä saattaisi olla käytössä leveämpi kaukalo, jos tilaa olisi tuolloin ollut enemmän. Sinällään kaukalo on sama kaikille pelaajille, joten ei liene suurta merkitystä pelataanko vähän isommalla tai pienemmällä jäällä. Kiekko yritetään joka tapauksessa iskeä maaliin. Joskus katsotaan Pohjois-Amerikan pelaajien saavan hyötyä turnauksissa jotka pelataan kapeissa kaukaloissa. Toisaalta Euroopan leveämmät kaukalot voivat olla taas tutumpia täkäläisille pelaajille kun kisat käydään vanhalla mantereella. Tulevaisuudessa isot jääkiekkokisat saatetaan aina pelata kapeassa kaukalossa; Kansainvälisessä jääkiekkoliitossa asiasta on keskusteltu.

Myös jalkapallossa on kentillä sallittu pieni kokovaihtelu. Kansainvälisissä aikuisten otteluissa kentän tulee olla 100–110 metriä pitkä ja 64–75 metriä leveä. Muissa otteluissa vaatimukset ovat vapaammat: pituus 90–120 metriä ja leveys 45–90 metriä. Ei tässäkään pelissä muutaman metrin kokoero kentässä varsinaisesti muuta tilannetta: pallo on saatava maaliin ja pelin säännöt ovat yhtälailla samat kaikille.

Lentopallossa virallinen kentän koko on 9 m x 18 m. Kun pelin ideana on iskeä tai sijoittaa pallo vastustajan alueelle tarkasti rajojen sisälle niin ettei palautus onnistu, on kai järkevääkin pitää kentän mitat tarkalleen samoina. Kansainvälisen koripalloliiton säännöissä kentän mitat ovat 28 × 15 metriä. Yhdysvalloissa NBA-koripallosarjassa kenttä on hiukan suurempi, 29,5 × 15,2 metriä.

Salibandy on näistä lajeista uusin, se kehittyi vasta 1960-luvulla. Kansainvälinen salibandyliitto perustettiin 1986 ja vuonna 1988 liitto hyväksyi ensimmäisen kerran kansainväliset säännöt salibandylle. Salibandykaukalon pituus on 40 ja leveys 20 metriä kansainvälisissä otteluissa. Muissa otteluissa voi kenttää pienentää, jolloin sallittu minimikoko on 36 x 18 m.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi