Miksi jäähaille ja syvänmerensukeltajille vereen syntyy typpeä?

Miksi jäähaille ja syvänmerensukeltajille vereen syntyy typpeä?

Niiden noustessa pintaan.Vesihän koostuu hapesta ja vedystä.

Vastaus
01.11.201922:08
81247
14

Holkerin elämästä en tiedä, mutta ihmissukeltaja ei hengitä vettä vaan paineilmaa, josta 78% on typpeä ja 21% happea. Veden koostumuksella ei ole mitään tekemistä sukeltajan hengityksen kanssa.

"Kun ihminen on sukelluksissa, neutraaleja, aineenvaihduntaan osallistumattomia inerttejä kaasuja, kuten typpeä ja heliumia, liukenee keuhkojen kautta verenkiertoon ja kudosnesteisiin, missä ne saavuttavat tasapainon ulkoisen paineen kanssa. Kaasuja liukenee sitä enemmän, mitä suurempi on sukellussyvyys ja mitä kauemmin altistus kestää. Liuenneet kaasut poistuvat elimistöstä uloshengityksen mukana. Kun sukeltaja nousee syvyydestä kohti pintaa, häntä ympäröivä paine alenee. Sen seurauksena liuenneiden kaasujen määrä ylittää niiden luonnollisen poistumisnopeuden ja sukeltajan verenkierrossa ja kudoksissa syntyy kuplia. Nämä kuplat aiheuttavat sukeltajantaudin." 

Sukeltajantaudin (typen kuplinnan) estämiseksi voidaan hengittää puhdasta happea. Tai odotella (nousta riittävän hitaasti) että typpi liukenee.

Kommentit (0)

Vastauksesi