Miksi Italiassa puhutaan italiaa eikä latinaa? Miksi latina on käytännössä "kadonnut kieli"?

Miksi Italiassa puhutaan italiaa eikä latinaa? Miksi latina on käytännössä "kadonnut kieli"?

Vastaus

Latinaa puhuttiin alun perin vain Rooman kaupungissa ja sitä ympäröivällä Latiumin alueella Italiassa. Rooman valtakunnan aikana latina levisi kansankieleksi laajalti alkuperäisen puhuma-alueensa ulkopuolelle. Kun Länsi-Rooman valtakunta hajosi vuonna 476, sen eri osissa puhutut latinan murteet alkoivat muuttua yhä enemmän omiin suuntiinsa kehittyen vähitellen romaanisiksi kieliksi. Latina on siis romaanisten kielten kantakieli.

 

Nykyään latinaa ei puhuta enää äidinkielenä, joten se sammunut kieli. Latinaa käytetään joissakin yhteyksissä kuitenkin edelleen, ja sitä opetetaan yhä kouluissa ja yliopistoissa eri maissa. Latina on katolisen kirkon pääkieli, ja sitä käytetään yhä tautien luokituksessa, eliöiden tieteellisissä nimissä ja oikeustieteen periaatteiden nimityksissä. Latinan sanastoa on lainasanoina lukuisissa nykyään puhutuissa kielissä. Kielellä on myös paljon harrastajia.

 

Italian kieli on yksi latinasta kehittyneistä romaanisista kielistä. Italiassa puhutaan kuitenkin kirjakielen lisäksi useita keskenään läheistä sukua olevia kieliä, jotka eivät ole keskenään ymmärrettäviä. Niitä kutsutaan yleisesti murteiksi, mutta kielitieteellisesti niitä olisi oikeastaan pidettävä eri kielinä. Italian kirjakieli pohjautuu Toscanan alueen ja varsinkin Firenzen 1200–1300-lukujen murteeseen.

Kommentit (2)
Muistan nähneeni jonkun haastattelun, jossa Mika kaurismämki kehui Kari Väänäsen kiel... Muistan nähneeni jonkun haastattelun, jossa Mika kaurismämki kehui Kari Väänäsen kielitaitoa kertomalla, että italialainen lehtimies oli kysnyt miksi Vänä puhuu calabriaa, vaikka kuului Sisilian mafiaan. Minusta kysymys oli ihan selvää vinoilua, viittasi siihen että Vänä puhui väärää kieltä eikä ottanut kantaa kielitaitoon sinänsä. Mutta siitä on kauan kun näin sen haastattelun. Löytyisiköhän jonkun hyllystä DVD-jonka extroissa on tuo haastattelu, että voitaisiin tarkistaa muistanko ihan väärin sen Calabrian?
25.3.2020 17:43 Telttu Ella 18634
Tarkennus edelliseen: kyse oli siis elokuvasta Rosso, jossa Vänä esitti Giancarlo Rossoa... Tarkennus edelliseen: kyse oli siis elokuvasta Rosso, jossa Vänä esitti Giancarlo Rossoa.
25.3.2020 17:44 Telttu Ella 18634

Vastauksesi