MIksi ihmisillä on ennakkoluuloja?

MIksi ihmisillä on ennakkoluuloja?

Niin monta ihmistä joilla on ennakkoluuloja olen jo tavannut, että en enää muista. Aika psykologinen kysymys jotenka ei edes tarvitse vastata. Minullakin on ennakkoluuloja ja monta suhdetta mennyt pilalle niiden takia.

2 vastausta

Minusta kysymyksesi on hyvä ja aina ajankohtainen.

Erään lukemani artikkelin mukaan ennakkoluuloja on yksinkertaisesti siksi, että ihmiset sallivat niiden olemassaolon.

Voisi kuvitella, että ennakkoluulot vähenevät tottumuksen myötä. Artikkelissa käytetään vertausta, jossa araknofobiasta kärsivä henkilö laitetaan joka päivä hämähäkin kanssa samaan huoneeseen. Vähitellen henkilön pelko hämähäkkejä kohtaan vähenee - tosin ainoastaan siinä tapauksessa ettei hämähäkki tee henkilölle pahaa.

Tämän ns. "kontaktihypoteesin" mukaan pelkkä tottumus ei täten riitä poistamaan ennakkoluuloja, vaan siihen tarvitaan myös aktiivista ennakkoluulojen työstämistä. Jonkun tai jonkin on vahvistettava henkilön positiivista kokemusta ennakkoluulon kohteesta. Positiivisen altistumisen tulisi jatkua pitkään ilman negatiivisia kokemuksia - hämähäkin tapauksessa ilman puremaa.

Positiivisten kokemusten tiellä ovat kuitenkin yhteiskunnassa vallitsevat ennakkoluulot. Ihmiset eivät myöskään yleensä pyri aktiivisesti muuttamaan käsityksiään. Stereotypioiden vuoksi ulkopuolelta tulevat vaikuttamispyrkimykset saavat henkilön yleensä vain kaivautumaan syvemmälle omien käsitystensä poteroon. Käsitystemme muuttamisen sijaan pyrimme omaksumaan ainoastaan sellaista tietoa, joka vahvistaa aiempia käsityksiämme.  

Kommentit (0)
03.01.201717:02
8664
97

Yksi näkökulma on ennakkoluulojen evolutionaarinen hyöty. Vieraan ja oudon suhteen ollaan varuillaan, koska ne asiat voivat olla vaarallisia. Tuttu on turvallista. Joskus tällainen varovaisuus kohdistuu asiaan, joka ei ole lainkaan vaarallinen, joskus jopa mukava ja nautinnollinen. Jos ei (rationaalisesti) haasta ennakkoluulojaan, voi menettää kivaa. Myös ryhmäkäyttäytyminen vaikuttaa: jos monet vieroksuvat jotain, olemme me laumassa elämään tottuneet liki karvattomat apinat tottuneet noudattamaan lauman sääntöjä. Myös on niin, että lapsuudessa oppimamme vaikuttaa vaikka emme sitä muistaisikaan tai asiaa osaisi sitä kautta mieltää. Myös voi tapahtua (usein tiedostamatta) väärää yleistämistä tyyliin: Punatukkainen nainen antoi minulle lemput. Tuntui huonolta. Vältä punatukkaisia naisia. Joskus tällaisten ennakkoluulojen taustalla on joku varhaislapsuuden kokemus, jota ei voi muistaa. Tällöin väärään kohteeseen siirtynyt ennakkoluulo voi olla hyvinkin irrationaalinen. Monitahoinen asia.

Kommentit (0)

Vastauksesi