Miksi hiusten tyypillinen ulkomuoto muuttuu mitä pohjoisempana tai etelämpänä ollaan?

Miksi hiusten tyypillinen ulkomuoto muuttuu mitä pohjoisempana tai etelämpänä ollaan?

Mitkä asiat on vaikuttanut siihen, että kylmemmillä alueilla/pohjoisemmassa on suora, ohut ja pienempi määrä hiusta ja lämpimillä aluella/etelämpänä taas kihara, paksu ja paljon tukkaa?

2 vastausta

En osaa sanoa tarkemmin, mitkä asiat ovat vaikuttaneet etelän ja pohjoisen väestöjen hiusten erilaiseen perimään.

Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että erilaiset geenit vaikuttavat eri etnisistä taustoista tulevien ihmisten hiusten koostumukseen ja paksuuteen. Esimerkiksi normaali variaatio kahdesssa geenissä, EDAR ja FGFR2, yhdistetään hiusten paksuuden eroavuuksiin aasialaisissa populaatioissa. Toisen geenin monimuotoisuus, TCHH, vaikuttaa olevan yhteydessä hiusten koostumuksen eroihin pohjois-eurooppalaista syntyperää olevilla ihmisillä. On todennäköistä, että monet täydentävät geenit myötävaikuttavat hiusten koostumukseen ja paksuuteen monenlaisissa populaatioissa.

Eurooppalaisilla halkaisijaltaan 0,040,06  millimetrin paksuinen hius on ohut, 0,060,08 millimetrin normaali ja 0,080,1 millitmetrin paksu.

Eurooppalaisiin hiuksiin verrattuna aasialaisilla on huomattavasti paksumpi hiuslaatu. Aasialaisilla hiuksen keskihalkaisija on 0,08-0,12 millimetriä.

Eurooppalainen hius on muodoltaan hieman elliptinen, kun taas aasialainen hius on pyöreämpi ja elastisempi.

Hiusten suoruus näyttää olevan uusi piirre ihmisen evoluutiossa. Ominaisuus liittyy vasta ilmeneviin TCHH ja EDAR -geenien alleeleihin. Oletetaankin, että esi-isillämme oli kihara tukka ja että itä-aasialaisten ja kaukaasialaisten suorat hiukset kehittyivät geneettisesti erillään.

Tutkimusten mukaan geenin SNP rs3827760 G-alleeli EDAR geenissä on vaikuttanut itä-aasialaisen hiustyypin ilmenemiseen 65,000 vuoden aikana, jolloin varhaiset ihmiset vaelsivat ensin Afrikasta Euroopan mantereelle, sitten Aasiaan. Jääkaudella paksumpi tukka on saattanut edistää kylmältä suojautumista.

 

 

 

 

 

  

Kommentit (0)
21.08.201814:31
17692
43

Täytyy myös muistaa etä kaikki geneettiset muutokset eivät johdu siitä että tietty muutos itsessään olisi jotenkin hyödyllinen, vaan riittää että se ei ole haitallinen. Ominaisuus saattaa muuttua myöskin siksi, että jokin ihan toinen ominaisuus on hyödyllinen, ja sen hyödyllisen mutoksen takia muuttuu myös muutama muu ominaisuus koska niihinkin vaikuttaa sama geeni eikä niiden yhdistelmä ole haitallinen.

Kommentit (0)

Vastauksesi