Miksi hetki punaviinin nauttimisen jälkeen sylkäistessä sylki on sinistä...

Miksi hetki punaviinin nauttimisen jälkeen sylkäistessä sylki on sinistä...

Miksi hetki punaviinin nauttimisen jälkeen sylkäistessä sylki on sinistä, vaikka viini on punaista?
Haen siis takaa sitä kemiallista reaktiota, mikä muuttaa viinin värin suussa.

Vastaus

Ilmiön taustalla ovat antosyaanit eli punaiset, siniset ja violetit väriaineet, joita esiintyy kasvien solunesteessä. Mustikan ja syksyn vaahteranlehtien väriaineet ovat antosyaaneita. Antosyaanit vaihtavat väriään happamuuden mukaan. Antosyaanien värivivahde määräytyy sen molekyylirunkoon kiinnittyneiden sokeriryhmien mukaan.

Happamissa matalan ph:n punaviineissä on enemmän ionisoituneita punaisia väriaineita. Kun taas ph-arvon kasvaessa ja happamuuden vähentyessä sinisen väriaineen vaikutus kasvaa. Suuhun päästessään happaman viinin ph-arvo kasvaa ja muuttuu emäksisemmäksi, jolloin siniset väriaineet hallitsevat.

Lähteet:
http://en.wikipedia.org/wiki/Anthocyanin
http://fi.wikipedia.org/wiki/Antosyaanit
http://en.wikipedia.org/wiki/Tannins_in_wine#tannins
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tanniinit

Kommentit (0)

Vastauksesi