Miksi esim. Koiralla ja Kissalla on häntä? Mikä on hännän tarkoitus?

Miksi esim. Koiralla ja Kissalla on häntä? Mikä on hännän tarkoitus?

Vastaus

Joillakin eläimillä häntä on vain jäänne ilman selkeää käyttötarkoitusta, mutta koirilla ja kissoilla hännällä on merkitystä.

Koiran hännästä voi lukea monenlaisia asioita, kuten onko koira tyytyväinen vai tyytymätön. Jos koiran häntä on korkealla ja se huiskuttaa häntäänsä, se on hyvällä tuulella. Jos koira on kiinnostunut jostain, sen häntä on vaakatasossa maata kohti. Kun häntä nousee suoraan pystyyn ja jäykistyy, koira tuntee olonsa uhatuksi. Hännällä on myös tärkeä merkitys kommunikoinnissa ja koirien välisen arvojärjestyksen merkkinä. Koira, kuten kissakin, pitää yllä tasapainoaan hännän avulla vaativammissa liikkeissä. Häntä voi myös pitää kylmää loitolla kasvoilta koiran maatessa.

Kissan häntään pätevät osaksi samat asiat kuin koiran häntään. Häntä auttaa kissaa tasapainottelussa ja ketteryyttä vaativissa liikkeissä, mutta se kertoo yhtä hyvin kissan tunnetilasta. Pörhöllä oleva häntä viittaa yleensä pelkoon ja puolustautumiseen. Hyökkäävän kissan häntä on alhaalla, karvat pystyssä ja huiskii edestakaisin. Alistuvan kissan häntä viistää maata. Huomiota kaipaavan kissan häntä taas on pystyasennossa ja liikkuu hitaasti puolelta toiselle. . 

Tervehtiessään kissa lähestyy häntä kohtisuoraan pystyssä paljastaen takapuolensa haisteltavaksi, jotta toinen kissa voi tutustua siihen paremmin. Kissa nostaa häntänsä pystyyn, ennen kuin se puskee toista kissaa tai ihmistä ja siten kissa viestittää, että se haluaa välttää ristiriitoja. Pystyssä olevan häntä on ystävällinen ele, jolla kissa testaa toisen reaktioita ja välttää torjutuksi tulemisen.

Lähdekirjallisuus:

Heath, Sarah: Kissan käyttäytyminen : omistajan opas / Sarah Heath ; suomennos: Sari-Anne Ahvonen. Gummerus, 2002 ISBN 951-20-6014-0 (sid.)

 

Kommentit (0)

Vastauksesi