Miksi on erikseen naisten ja miesten polkupyörämallit? Liittyykö jotenkin...

Miksi on erikseen naisten ja miesten polkupyörämallit? Liittyykö jotenkin...

2 vastausta

On tosiaan erikoista, miksi polkupyörät vielä nykyaikana jaetaan naisten ja miesten pyöriin. Tanko miesten pyörissä on ymmärtääkseni hyödytön, mutta sillä tavalla estettiin entisaikaan naisia pitkissä hameissaan käyttämästä samoja polkupyöriä. Monet tavarat on markkinaihmisten takia sukupuolitettu (esimerkiksi tytöille samaa pinkkinä, pojille sinisenä), jotta ihmiset ostaisivat enemmän tavaraa kun tytöt ja pojat eivät voi lainata tai jakaa toistensa tavaroita.

Samaan kysymykseen on vastattu IGS:ssä myös jo 6.4.2009 ja kopioin silloisen vastauksen tähän (kannattaa yleensä ensiksi tarkistaa hakusanalla IGS-arkistosta, onko mielessä olevaan kysymykseen jo olemassa vastaus):

"Wikipediasta http://en.wikipedia.org/wiki/Step-through_frame löytynyt tieto valaisee polkupyörän rakenteellista ja historiallista taustaa. Jotta naiset pystyisivät pyöräilemään pitkissä hameissa, kehitettiin heitä varten pyöriä, joiden vaakaputki (satulan ja ohjaustangon välinen tanko) kiinnitettiin alemmas alaputkeen kuin miestenpyörissä.
Vaakaputki siis tukee pyörän rakennetta. Joidenkin tietojen mukaan pyörä, jossa vaakaputki on näin kiinnitetty ns. miestenpyörää alemmas, olisi rakenteeltaan heikompi.

Ns. naistenpyörän eduksi mainittakoon, että se mahdollistaa myös iäkkäämpien ihmisten pyöräilyn kuin myös niiden, joiden olisi muutoin vaikeaa ’kiivetä pyörän päälle’. Nykyään ei monet nuoret miehetkään enää kaihda tämänlaisia pyöriä, ne voidaan nähdä itse asiassa trendikkäinäkin.

Yllämainitusta wikipedia-linkistä löytyy myös tieto, että ’naistenpyörät’ saattavat olla painavampia ja siten hitaampia mikäli vaakaputki on tehty vahvemmasta mutta painavammasta materiaalista. Tässä tapauksessa pyörä ei olisi yhtä tehokas kuin vastaava miestenmalli. Täytyy kuitenkin lisätä, että ’naistenpyörien’ valmistajien selostusten mukaan ne ovat kuitenkin erittäin käytännöllisiä. Hyvän pyöräkaupan asiantuntevien myyjien lausuntoihin olisi mielestäni luottaminen."

Kommentit (0)
06.12.201808:01
3238
29

Googlettamalla hakusanalla miesten/naisten polkupyörät löytyy Ylen tekemä juttu aiheesta.

Kommentit (0)

Vastauksesi