Miksi entisaikojen kuuluisuuksien sukunimisiä ihmisiä ei juurikaan nykyisin näe?

Miksi entisaikojen kuuluisuuksien sukunimisiä ihmisiä ei juurikaan nykyisin näe?

Missä ovat nykyajan Mozartit, Nobelit, Sibeliukset, Einsteinit, Celsiukset, Beethovenit, Darwinit, Teslat, Brahmsit, Curiet, ...

2 vastausta
21.01.202016:24
80840
13

Lähinnä siksi, että nykyiset kyseisten nimien haltijat eivät ole yhtä kuuluisia kuin esi-isänsä. Lisäksi nimet ovat alunperinkin harvinaisempia kuin Virtanen ja Korhonen.

Esim Suomessa on tällä hetkellä 71 Sibeliusta, mutta yksikään heistä ei satu olemaan säveltäjänero tai muutenkaan kuuluisuutta tiedoillansa tai taidoillansa (tai Tosi-TV:ssä!) hankkinut. Tuskinpa Sibeliuksia viime vuosisadan alkupuoliskollakaan oli 71 enempää, mutta yksi sattui olemaan taitava ja kuuluisa ja siksi "näkyi".

Kommentit (0)
28.01.202021:44
27938
8

Niinpä - joitakin sukunimiä kannattelevat yhä elävät jälkeläiset, mutta näiden  elämänura saattaa olla aivan toisella alalla kuin alkuperäisillä kuuluisilla perheenjäsenillä. Esim. Straussin musiikkisuvun päämies Eduard, synt. 1955, on oikeustieteilijä.  hänen poikansa Thomas, synt. 1990, on opiskellut psykologiaa ja biologiaa.

Kotimaassamme taas on joitakin ns. vanhoja sivistyssukuja tai niiden nimiä kadonnut siksi, että suvuissa on ollut jäljellä naispuolisia jäseniä, jotka ovat avioituneet jonkun Korhosen tai Virtasen kanssa - tai vanha saksalais-tai ruotsalaisperäinen sukunimi on suomennettu jossain vuosien saatossa.

Kommentit (1)
Aivan. Juuri sukujen sammuminen lienee tärkein syy siihen, ettei nimen kantajia enää ol... Aivan. Juuri sukujen sammuminen lienee tärkein syy siihen, ettei nimen kantajia enää ole.
29.1.2020 10:36 V. V. Kandestoeber 23623

Vastauksesi