Miksi eläimet laskevat alleen?

Miksi eläimet laskevat alleen?

Miksi eläimet ja myös ihminen virtsaavat ja ulostavat joskus kun pelästyvät? Varmaankin ihmisen pitää pelästyä todella pahasti että näin käy, eläimet varmaankin helpommin? Miksi näin käy?

Vastaus

Vaaran uhatessa autonominen hermosto aktivoituu voimakkaasti, eikä ihminen - tai eläinkään - pysty vaikuttamaan fyysisiin reaktioihin tahdonalaisesti. Reaktio syntyy voimakasta pelkoa herättävissä "taistele ja pakene" -tilanteissa.

Selitys löytyy aivojen limbisestä järjestelmästä. Aivojen limbinen järjestelmä lähettää niin voimakkaita sähkösignaaleja, että aivorungolla on vaikeuksia seurata aivojen etummaisten lohkojen komentoja. Henkeä uhkaavassa vaaratilanteessa signaalit ovat niin äkillisiä, ettei ihminen pysty harkitsemaan toimintaansa, eikä ehdi poistua "takahuoneeseen" riittävän nopeasti. 

Evoluution kannalta kastelureaktio ei ole saanut tyydyttävää selitystä. On kuitenkin havaittu, että vaaratilanteissa vastaavaa tapahtuu lähes kaikkien eläinlajien keskuudessa. Mm. gasellit laskevat alleen metsästävän leijonan hyöktessä. Jopa laboratiorotilla on taipumus pissata tutkijan käsille, koska ne pelästyvät ihmisen kosketusta.

Selitystä, miksi näin on, ei ole voitu varmasti sanoa. Joidenkin tutkijoiden mielestä virtsaaminen perustuu vaistonvaraiseen reaktioon merkitä reviirin rajoja ja siten välttää konfliktia. Toisten mielestä virtsaaminen on puolustusreaktio, jonka tarkoituksena on saada hyökkääjä pois raiteiltaan.

Tunnetaan myös sosiaalisiin fobioihin luokiteltava  "ujon rakon ongelma".

Slate.comin vastaukseen on haastateltu asiantuntijoita useasta yliopistosta.

 

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi