Miksi Commodore 64:n pelejä ei tallennettu LP-levylle?

Miksi Commodore 64:n pelejä ei tallennettu LP-levylle?

Miksi Commodore 64 ja vastaavien aikakaudella ei hoksattu käyttää edullista, mutta nopeaa tallennusmediaa eli LP-levyjä kaupallisten pelin latauksessa? Kasetillahan ohjelmat oli tallennettu äänenä. Jos koneisiin olisi saanut levysoitinadapterin kasettiaseman liitäntään, niin haluttu ohjelma olisi löytynyt laittamalla neula oikeaan kohtaan.

2 vastausta

Luultavasti LP-levyn käyttö datan tallennusmediana epäonnistui sen niin sanotun kertatallenteisuuden takia.
Lisäksi jos verrataan koneiden määrää(15 miljoonaa) ja ohjelmien määrää (10 000) niin olisi yksittäisten ohjelma-LP - levyjen painokset jääneet melko pieniksi ja täten myös kalliiksi.

Kaseteille ja erilaisille nauhoille pystytään tallentamaan uudelleen ja uudelleen ja mikäli ohjelmaa haluttiin muuttaa niin yksinkertaisesti tehtiin muutokset ja tallennettiin ohjelma uudelleen. Tämä ei olisi LP-levyn tapauksessa onnistunut koska LP-levyjen valmistus vaatii huomattavasti enemmän työvaiheita kuin kasetille nauhoittaminen. Lisäksi levyn kuluminen, naarmut ja pöly olisivat saattaneet aiheuttaa häiriöitä ohjelmien lataamisvaiheessa.

Tietenkin jos ohjelma LP-levyjä olisi ollut saatavilla oltaisiin soitin voitu kytkeä koneeseen tavanomaisen kasettinauhurin tapaan. Tosin väliin olisi tarvittu RIAA - esivahvistin jota ilman LP - levy ei toistu kunnolla.

Mielenkiintoisena kuriositeettinä LP - levyn käyttötarkoituksista voidaan mainita 1970-luvulla markkinoilla ollut Optigan-kosketinsoitin joka hyödynsi LP -levyn tekniikkaa(levy tosin luettiin optisella valonsäteellä). Kun kosketinta painettiin LP-levy lähti pyörimään painetun sävelen kohdalta.

http://en.wikipedia.org/wiki/Commodore_64
http://en.wikipedia.org/wiki/Gramophone_record
http://en.wikipedia.org/wiki/RIAA_equalization
http://en.wikipedia.org/wiki/Optigan

Kommentit (1)
Itse asiassa Optigan käyttää läpinäkyvää filmilevyä, ei LP-levyä (ks. vastauksen ... Itse asiassa Optigan käyttää läpinäkyvää filmilevyä, ei LP-levyä (ks. vastauksen viimeinen linkki).
10.6.2015 17:03 T. Lainio 4823
28.06.201609:00
21027
100

Buzzcocksista tutun Pete Shelleyn sooloalbumilla XL-1 (1983) on raita ZX Spectrum -kotitietokonetta varten. Kuten oheisesta artikkelista selviää, koodin siirto vinyylille ei ollut ollenkaan yksinkertaista. Jotain vaativampaa peliä varten olisi älppärin urat varmaan olleet riittämättömät.

http://www.headen.com/XL1.htm

(Vastauksessa mainitaan myös RIAA-adapteri, mutta sitä ei noina aikoina erillisenä juuri tarvittu, sillä kaikilla oletettiin olevan levysoitin liitettäväksi stereojärjestelmään, jolloin niillä oli valmiiksi yleensä sama impedanssi tms. 90-luvulla tämä "assosiaatio" katkaistiin, ja vahvistimista poistettiin phono-liitäntä. Jos levysoitin pitää liittää aux-liitäntään, vanhalle skraitalle saatetaan adapteri tarvita. Uudet vinyylisoittimet voi liittää auxiin tai nykyisellään suoraan tietsikkaan.)

Kommentit (0)

Vastauksesi