Miksi CD-levyt ovat eri vireessä?

Miksi CD-levyt ovat eri vireessä?

Cd-levyjä tai netistä ladattua musiikkia kuunnellessa voi huomata, että ne ovat eri vireessä. Tarkoitan tällä siis sitä, että kappaissa käytettävät äänet poikkeavat kauttaaltaan alle puoli sävelaskelta toisistaan. Löysin netistä tiedon, että sinfoniaorkesterit saattavat kyllä virittää soittimensa esim. kapellimestarin mieltymysten mukaisesti, mutta tarkoitan nyt pop-musiikkia, jossa käytetään paljon keyboardeja yms. elektronisia soittimia, joiden luulisi olevan aina samassa vireessä. Mikä siis selittää tuon kappaleiden eri vireisyyden?

2 vastausta

Ero johtunee siitä, että audio-CD-levyjen standardina on 44,1 kHz:n näytteenottotaajuus eli äänisignaalista otetaan 44100 näytettä sekunnissa tallenteelle. Toinen yleinen standardi on 48 kHz näytteenottotaajuus, jota käytetään esimerkiksi videotallenteissa. Kun näiden kahden taajuuden välillä liikutaan esimerkiksi siten, että alun perin 48 kHz:n taajuudella tallennettu signaali tallennetaan uudelleen 44,1 kHz:n taajuudella, äänen korkeus muuntuu n. 1,47 puolisävelaskeleen verran. Näin ainakin amatööripohjalta vastattuna luottaen muutamaan musiikki- ja audiotekniikkasivustoon.

Kommentit (0)
30.01.201713:01
9098
98

Kysyjän mukaan virhe on alle puoli sävelaskelta, joka on taajuuksien suhteena noin kolme prosenttia. Silloin 44,1 kHz näytteenottotaajuuden poikkeaman pitäisi olla enintään 1892 Hz eli haarukassa 42,8 – 45,4 kHz. Joko kysyjän arvio poikkeamasta tai sitten ensimmäisen vastauksen ehdotus on pielessä.

En osaa ehdottaa muuta selitystä, paitsi vanhojen tallenteiden osalta. Levysoittimien ja nauhureiden alkuaikoina nopeuksissa on ollut enemmän heittoa kuin nykyään.

Kommentit (0)

Vastauksesi