Miksi CD-levyt menivät aikoinaan rikki?

Miksi CD-levyt menivät aikoinaan rikki?

Vastaus

CD on optinen media, jossa data on ohuessa, alumiinilla päällystetyssä polykarbonaattilevyssä. Tämä kerros voi vahingoittua niin ettei lasersäde pysty lukemaan dataa ollenkaan tai riittävän hyvin. Yleisin vaurion syy on syvä naarmu etikettipuolella. Se rikkoo lakkapinnan ja vaurioittaa metallikerrosta, joka menettää siltä kohtaa heijastavuuttaan. Tämä voi estää datan luvun siltä kohdalta levyä. Naarmuja voivat synnyttää mitkä tahansa terävät esineet tai tarpeeksi kova tökkäisy kynänkärjellä.

Lakkapinnan vaurioituminen altistaa myös alumiinikerroksen hapettumiselle, mikä voi vähitellen tehdä levystä lukukelvottoman. Ilmiö tunnetaan CD-lahona. Naarmun lisäksi lakkapintaa voivat vahingoittaa syövyttävät aineet. Joidenkin tarrojen liima tai yritys irrottaa tarra on tuhonnut lakkakerrosta. Samoin tunnetaan tapauksia, jossa levyn pinnan painatuksessa tai jopa lehtisessä käytetyt väriaineet ovat reagoineet syövyttävästi lakkapinnan kanssa. Joskus levyn pintaan on jäänyt valmistuksessa aukkoja.

CD taipuu ja rikkoutuu, jos siihen isketään tarpeeksi suurella voimalla. Soitin ei pysty toistamaan tarpeeksi taipunutta levyä, vaikka datakerros olisikin ehjä. Syvä murtuma CD:n keskiössä voi saada levyn pirstoutumaan toistossa.

Kuumuus ja kosteus ovat luonnollisesti vaarallisia CD:lle. Kosteus pääsee tunkeutumaan CD:n sisään, jos se jätetään kosteaksi pitkäksi aikaa. Takkaan pudottaminen tuhoaa CD:n, samoin mikroaaltouuniin laittaminen (jälkimmäinen luultavasti myös mikroaaltouunin).

Kommentit (0)

Vastauksesi