Miksi bensiini haisee niin hyvälle (oma ja monen ystävän mielipide ainakin)?

Miksi bensiini haisee niin hyvälle (oma ja monen ystävän mielipide ainakin)?

Miksi bensiini haisee niin hyvälle (oma ja monen ystävän mielipide ainakin)? Miksei ole olemassa/kehitetty mitään vastaavaa tuoksua, jota ei olisi terveydelle vaarallista haistella?

Vastaus

Tuoksujen hyvyys/huonous on makukysymys. Hajuaisti toimii vahvasti henkilökohtaisella tasolla. Yksilön tapa kokea tuoksut, olla suhteessa niihin sekä merkityksellistää niitä on osa hänen habitustaan, sosiaalis-kulttuurisesti rakentuvaa perustyyliään toimia ja elää arkista elämää.

Hajuaisti on sidoksissa aivojen tunteita ja muistoja käsittelevään osaan. Ihmisen hajuaisti sijaitsee nenäontelon limakalvojen hermosoluissa, josta on suora yhteys isojen aivojen hajukeskukseen. Isojen aivojen hajukäämistä on hermoliitäntä, hajurata, aivojen limbiseen järjestelmään ja limbinen järjestelmä säätelee ihmisen tunnereaktioita ja vaistotoimintoja. Tuoksut ja hajut vaikuttavat siis samanaikaisesti ihmisen hermoihin ja aivoihin ja tämän kautta ihmisen mieltymyksiin, fysiologiaan ja alitajuntaan.

Koska hajuaistimuksilla on fysiologinen yhteys tunne-elämän säätelyjärjestelmään, tuoksuelämyksiin liittyy usein tunne-elämyksiä. Tuoksut voivat tuoda mieleen menneitä tapahtumia, ihmisiä ja tunnelmia. Tässä suhteessa ihminen on fyysisen suhteensa armoilla. Hajuaisti on ns. alitajuinen aisti ja ihminen ei pysty vaimentamaan tai valikoimaan tuoksujen mieleen tuomia mielikuvia ja muistoja.

Hajukokemukset ovat myös kulttuurisidonnaisia ja eri hajuilla on eri kulttuureissa erilaisia merkityksiä ja symboliarvoja. Kulttuurillisissa ajatusmalleissa on usein ollut niin, että jotkut tuoksut on mielletty ja ”koodattu” maskuliinisiksi, jotkut feminiinisiksi ja jotkut taas sukupuolettomiksi. Bensiinin tuoksu assosioituu vahvasti maskuliiniseksi tuoksuksi ja keskustelupalstoja selailemalla huomaa että monien, erityisesti miesten, mielestä bensiini todellakin tuoksuu hyvälle. Briteissä tehdyssä tutkimuksessa bensiini pääsi 20 parhaan hajun listalle sijalle 15. Brittimiehet olivat arvioineet bensiinin tuoksun sijalle 12. Tuoksujen Top 3 Britanniassa oli tuore leipä, puhtaat lakanat ja vasta leikattu nurmikko: http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/6741635/Men-pref...

Tuoksuja ja niiden oletettuja vaikutuksia käytetään hyväksi markkinataloudessa. On olemassa yrityksiä, jotka käyttävät markkinoinnissaan tuoksubrändäystä: http://utain.uta.fi/2007s/10/40750.html

Teollisuudessa myös kehitellään erilaisia tuoksuja. Tuoksumittareita hajujen toteamiseksi on kehitelty jo viime vuosisadalla ja nykyisin suurten hajuvesitehtaiden koneet pystyvät erottamaan 200 000 erilaista tuoksua. Mitään bensiinille tuoksuvaa tuotetta tai hajustetta en löytänyt. Sen sijaan mm. pizzan, viskin, oluen, miehen ja uuden auton hajuisia tuoksukynttilöitä näytti olevan tarjolla:
http://www.lighterside.com/product/our+newest+items/beer+scented+candle....
http://www.hotwicks.com/

Muut lähteet ja lisätietoa:

http://www.teknokem.fi/files/teknokemia/liitetiedostot/Tuoksut_low_FINAL...
http://utain.uta.fi/2007s/10/40756.html
http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Amerikkalaisyritys+r%C3%A4%C3%A4t%C3%A...

Ruoff, Eeva: Tuoksujen puutarha
http://www.helmet.fi/record=b1615032~S9*fin

Arjen säikeet: aikakuvia arkielämään, sivilisaatioon ja kansankulttuuriin (Jan Löfström: Lapsuuden hajut, vanhempien tuoksut)
http://www.helmet.fi/record=b1006688~S9*fin

Kommentit (0)

Vastauksesi