Miksi avaamaton maitopurkki tai makkarapaketti ei säilyketölkin lailla säily...

Miksi avaamaton maitopurkki tai makkarapaketti ei säilyketölkin lailla säily...

Miksi avaamaton maitopurkki tai makkarapaketti ei säilyketölkin lailla säily käyttökelpoisena vuosikausia? Eli mistä pilaantumista aiheuttavat bakteerit näihin pääsevät? Varsinkin maidon luulisi pastörointikäsittelyn jälkeen olevan bakteeritonta.

Vastaus

Säilykkeiden ja muiden myytävien elintarvikkeiden valmistustavat poikkeavat toisistaan, eivätkä maitopurkit ja makkarapakkaukset välttämättä ole ilmatiiviitä säilyketölkkien lailla. Täyssäilykkeet ovat steriloituja säilykkeitä, joissa kaikki mikrobi- ja entsyymitoiminta on tuhottu kuumentamalla tuotteet 120 asteeseen ja pakkaamalla ne täysin ilmatiiviisti metallitölkkeihin. Ne säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä vähintään 12 kuukautta, usein vuosikausiakin. Pastörointi on puolestaan lievä lämpökäsittely, jolla maidosta tuhotaan mahdolliset tautia aiheuttavat bakteerit. Pastöroinnissa maito kuumennetaan vähintään +72 °C:een 15 sekunniksi. Maidon säilyvyys paranee merkittävästi, koska toimenpide tuhoaa pilaajabakteereita.

http://www.finfood.fi/finfood/ffom.nsf/printpage/37F4BCB7752B1EDDC22565B...
http://www.maitojaterveys.fi/tiedostot/maitotieto02.pdf

Kommentit (0)

Vastauksesi