Miksi autojen vanteet näyttävät välillä pyörivän "väärin" päin?

Miksi autojen vanteet näyttävät välillä pyörivän "väärin" päin?

Miksi autojen vanteet näyttävät välillä pyörivän "väärin" päin? Eli päinvastaiseen suuntaan kuin ne oikeasti pyörivät. Varsinkin televisiossa näin tapahtuu usein, mutta joskus myös oikeassa elämässä.

Vastaus

Tätä on kysytty meiltä aiemminkin. Oheiset vastaukset löytyvät arkistostamme:

Turun Sanomien Aimo (TS Extra 16.9.2000) on vastannut palstallaan tähän kysymykseen seuraavasti. Lainaan vastauksen tähän kokonaisuudessaan:

"Elokuva on sarja valokuvia. Tämän päivän elokuvakameralla valotetaan 24 kuvaa sekunnissa. Kun nämä kuvat sitten projisoidaan kankaalle samalla nopeudella, ihmissilmä ja -aivot mieltävät tällaisen jatkuvan kuvasarjan liikkeeksi - eläväksi kuvaksi.

Tämän päivän elokuvakameralla valotetaan 24 kuvaa sekunnissa. Kun nämä kuvat sitten projisoidaan kankaalle samalla nopeudella, ihmissilmä ja -aivot mieltävät tällaisen jatkuvan kuvasarjan liikkeeksi - eläväksi kuvaksi.

Näköharha johtuu pyörän symmetriaominaisuuksista kiinnittäessämme katseemme esimerkiksi pölykapseliin tai renkaan vanteen puoliin. Jos näemme puolan tietyssä kohdassa, ja seuraavaan valokuvaruutuun ilmaantuva puola on 1/24 sekunnin kuluttua hieman edellä ollutta puolaa jäljessä, aivomme mieltävät pyörän pyörivän taaksepäin. Jos puola osuu tarkalleen eo. puolan kohadalle, pyörä näyttää pysyvän paikallaan.

Sen sijaan jos renkaan kyljessä on esimerkiksi tekstiä tai pyörän puolat on maalattu eri värein, havaitsemme jatkuvasti ren-kaisiinkin katsomalla auton todellisen liikesuunnan."

Lähde: http://www.turunsanomat.fi/extra/?t...,1:0:0:0:0:

http://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymyk...B6r%C3%A4t

Ilmiötä ei voi nähdä päivänvalossa. Kyse on videokuvan näytteenottotaajuuden aiheuttamasta illuusiosta. Elävässä elämässä ilmiöön voi joskus kuitenkin törmätä esim. tunnelin keinovalossa, jossa valo välkkyy 100 hertsin taajuudella.

Televisiokuva päivittyy 25 kertaa sekunnissa, eli toisin sanoen jokaisen yksittäisen kuvan välillä kuluu 0,04 sekuntia aikaa. Jos ajoneuvon rengas pyörii sellaisella nopeudella, että 0,04 sekunnissa se ei aivan ole ehtinyt asentoon, jossa se oli edellisessä kuvassa, pyörä näyttää televisiossa pyörivän hitaasti taaksepäin. Jos nyt ajoneuvo kiihdyttää, televisiokuvassa pyörä ensin pysähtyy ja alkaa sitten hitaasti pyöriä oikeaan suuntaan. Siis jos rengas pyörähtää 0,04 sekunnissa täyden kierroksen, televisiokuvassa rengas näyttäisi olevan paikallaan!

Jos totta puhutaan, ilmiö voi televisiossa olla hieman hankalampi kuin filmille kuvatussa elokuvassa, sillä television kuva todellisuudessa koostuu viidestäkymmenestä lomitetusta puolikuvasta sekunnissa. Ne yhdistämällä saadaan se 25 kokonaista kuvaa sekunnissa.

Erilaisia pyörän pyörimiseen liittyviä näköilmiöitä tarkastellaan kirjassa M. Minnaert: Maiseman valot ja värit (Ursa, 1987), sivut 106-108.

Kirja Helmetissä:
http://www.helmet.fi/record=b1410683*fin

http://igs.kirjastot.fi/fi-FI/iGS/k...discussion

Kommentit (0)

Vastauksesi