Miksi Australian lipussa on Brittien lippu kulmassa?

Miksi Australian lipussa on Brittien lippu kulmassa?

4 vastausta

Australia on Britannian entinen siirtomaa, ensin vuodesta 1780 sen omaisuutta, sitten sen autonominen dominio ja vasta vuodesta 1931 itsenäinen valtio. 1700- ja 1800-luvuilla karkotusta Australiaan pidettiin Englannissa rangaistusmuotona.

Kommentit (0)
06.03.201519:31
27488
69

Wikin mukaan Australia Itsenäisyydestään huolimatta (dominioasema) on osa Kansainyhteisöä, (Commonwealth of Nations) joka oli ennen nimeltään Brittiläinen kansainyhteisö. Australian valtiomuoto on perustuslaillinen monarkia, päämies on kuningatar Elisabet II. Union Jack Australian lipun kulmassa kuvaa siis historiallista valtioiden historiallista yhteyttä.

Mitähän muuten karkotusasialla on tekemistä lipun kanssa?

Kommentit (0)
06.03.201514:40
7723
24

Sitten kun Australia itsenäistyy (henkisesti) niin varmaan lippukin on itsenäisen valtion lippu. Kanada oli aikoinaan samalla lailla Englannin alusmaa mutta sillä on sentään ollut oma lippu monia vuosikymmeniä.

Kommentit (0)
06.03.201520:22
23240
23

Lisättäköön vielä, että 1999 Australiassa järjestettiin kansanäänestys siirtymisestä tasavaltaan, jota olisi johtanut parlamentin nimittämä presidentti. Tällöin myös lippu olisi vaihtunut, sillä tasavaltaa ajaneen työväenpuolueen pääministerin Paul Keatingin mukaan Australian lippu ei ole uskottava, koska siihen sisältyy toisen valtion lippukuvio. Kansanäänestys kuitenkin päättyi tasavallan kannattajien niukkaan häviöön. Oikeistolainen John Howard syrjäytti Keatingin ja säädätti lain, joka vaikeuttaa lipun muuttamista siten, että siitä on järjestettävä kansanäänestys. Lailla myös pakotettiin koulut liputtamaan.

Vuonna 1995 oli Australian aboriginaaleille virallisesti hyväksytty lippu, jossa mustapunaisessa kentässä "hehkuu keltainen pallo". Edellä mainittu Howard piti aboriginaalien lipun virallistamista valtiota jakavana eikä myöhemminkään suostunut pyytämään sitä vaadittaessa anteeksi näkemystään.

Keskustelu uudesta kansallisesta tunnuksesta ei Australiassa ole päättynyt. Yksimielisyys vallitsee sentään siitä, että kaikissa lippuvaihtoehdoissa säilytetään sininen pohjaväri ja tähtikuvio Etelän risti.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi