Miksi aurinko sulattaa jäätä marraskuussa jopa paremmin kuin maaliskuussa?

Miksi aurinko sulattaa jäätä marraskuussa jopa paremmin kuin maaliskuussa?

Jos ulkona on pientä pakkasta niin marraskuussa aurinko saa silti jääpuikot tippaseen mutta näin ei käy maaliskuussa vaikka aurinko on paljon korkeammalla ja lämmitysvoima pitäisi olla suurempi. Miksi näin?

3 vastausta

Maaliskuussa auringon lämmitysteho on jo yli neljä kertaa enemmän kuin keskitalvella ja selvästi suurempi kuin marraskuussa. Marraskuussa, ainakin Etelä-Suomessa pakkaset ovat vielä satunnaisia ja pakkasjaksot lyhyitä. Välillä voi olla pitempikin lämpimämpi jakso. Erilaiset ulkona sijaitsevat rakenteet ja luonto eivät ehkä ole silloin vielä "umpijäässä", ja vähäisempikin auringon lämpö voisi saada sulamisen aikaan? Lämpöenergiaa olisi marraskuussa vielä varastoituneena siihen alustaan, johon jääpuikko on kiinnittynyt, enemmän kun talven lopulla? Routakin syvenee talven edetessä.

Mitähän lukijamme arvelisivat? Vastaaja ei ole tarkkaillut tuota sulamisilmiötä marraskuussa. Maaliskuussa se alkaa kevättä odotellessa kiinnostaa enemmän.

Kommentit (0)
05.01.201716:01
20111
57

Oma veikkaukseni on että jos jää sulaa marraskuussa helpommin niin syynä ei ole aurinko vaan ilman vaihetleva lämpötila. Jos kysymys tulee Helsingin suunnalta, kannattaa myös ottaa huomioon että meri jäähtyy hitaasti ja lämmittää rannikkoa vaikka ilmamassa muuten olisikin kylmä.

Kommentit (0)
06.01.201717:11
4787
27

Maaliskuussa ilma on usein kuivaa, jolloin jää voi sublimoitua eli haihtua suoraan ilmaan muuttumatta ensin vedeksi.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi