Miksi armeijassa nimikyltit ovat oikealla, mutta asiakaspalvelussa vasemmalla puolella (esim. Finnairilla/Viking Linella)?

Miksi armeijassa nimikyltit ovat oikealla, mutta asiakaspalvelussa vasemmalla puolella (esim. Finnairilla/Viking Linella)?

3 vastausta
31.03.202020:35
28443
10

Puolustusvoimissa ei aluksi ollut mitään rinnuksissa kannettavia nimilappuja, vaan henkilötodistukset olivat pieniä, taitettavia kortteja sinisessä muovikannessa, ne pidettiin taskussa. Tämä jatkui pitkälle 1970-luvulle. Suuri osa henkilökuntahan tunsi toisensa, tai sitten muistettiin sotien aikaista tapaa, että ei tarvitse avoimesti huudella kaikille nimeään, sillä jossainhan saattaisi olla jonkin vihamielisen valtion palkkaama tarkka-ampuja.

Tähän aikaan oli myös joukko-osastojen päivystäjillä omasta henkilökunnasta valokuvallisia henkilökortistoja, joista voitiin tarkistaa sisään pyrkijän naama ja nimi.

Sitten Pääesikunta teki kokeilun, jossa henkilökunta alkoi 1970-luvun lopulla tai 80-luvun alussa kanniskelemaan vihreitä pieniä laminaattikortteja, jotka ripustettiin vasemmalle rintataskun nappiin harmaalla silmukalla. Siviilit, joilla ei sellaista nappia ollut, pitivät lappuaan esim. kaulaketjussa tai hakaneulalla puserossan. Nämä koekortit kelpasivat ainoastaan Pääesikunnan ja puolustusministeriön rakennusten sisällä ja sisäpihalla, eivät missään muissa varuskunnissa tai sotilasalueilla. Laput oli kehitellyt muuan tiedustelualan asiantuntija. Kortin aihio oli taitettava, jotta kaikki tarpeelliset tiedot ao:n nimikirjoitus, lapun voimassaoloaika jne ml mahtui mukaan, laminoinnissa siihen paistettiin myös valokuva.

Seuraava vaihe oli pelkän sukunimen sisältävät siniset nimilaput kovaa muovia, joissa oli sotilashenkilöstölle solmioneulan tapainen vimpstaaki jolla ne ripustettiin vasemman rintataskun liepeeseen. Siviiliversiossa oli hakaneula, joista tuli naisten keskuudessa kova huuto, kun neula vasemmalla kuvitellun rintataskun päällä repi kashmirvillapaitoja tai silkkipuseroita. Noissa lapuissa oli nimi valkoisilla kirjaimilla, pelkkä nimi, ei sotilasarvoa tms. Tämä kyltti levisi sitten pian Pääesikunnasta kaikkiin yksiköihin. Kiinnityksen heikkojen puolten vuoksi niitä hukattiin ajoittain.

Nimikyltistä tehtiin koeversioita eri tarkoituksiin, ne olivat silti edelleen aina vasemmalla puolella. 

Sitten yhtäkkiä käskettiin, että kaikkien nimilappujen paikka on väristä ja sorttimentista riippumatta oikeassa rintamuksessa. Ajankohtaa en muista, mutta se on ollut luultavasti 1980/90-luvulla, siinä vaiheessa kun ryhdyttiin lähentymään Naton käytäntöjä, englannin kielen käyttö lisääntyi ja kanssakäyminen Yhdysvaltojen ja Saksan kanssa vilkastui, maastopuvun käyttö alkoi lisääntyä ja maihinnousukengistä tuli vähitellen siinä yhteydessä sisäjalkine.

Sitten siirryttiin vähitellen velcro-nimiin, jotka ovat myös oikealla.

Siivet ja laskuvarjohyppymerkki ovat edelleen vasemmalla.

Katsoin pikaisesti netistä amerikkalaisten lentoyhtiöiden henkilökunnan nimilappuja, näyttäisi siltä että ne samoin kuin siivet ovat vasemmalla. Myös naispiloteilla, joilla näyttää olevan univormun napitus kuitenkin samalla tavalla kuin naisten takeissa yleensäkin.

Wikissä kerrotaan, että armeijan nimilaput tulivat yleisiksi USA:ssa Korean sodan jälkeen ja arvellaan, että niiden alkuperä olisi pesulamerkit.

Nettitietojen mukaan nimilappu on USA:ssa oikealla puolella siksi, että ihmiset tervehtivät toisiaan oikealla kädellä, ja tällöin katse kulkee kädestä silmiin ja vilkaisee ohimennessään nimilappua. 

Quorassa on mitä moninaisimpia ja merkillisimpiä vastauksia nimilapun ja tunnuksien sijaintiin. Eräs on se, että vaatteen vasemmalla puolella on tavallisesti "enemmän tilaa" - no niin, on ehkä, jos kyseessä miesten takki, jossa on normaali napitus.

Toiset taiteilevat selityksillä sydämen paikasta, oikeakätisyyden yleisyydestä ja ikivanhasta ajatuksesta että vasen käsi on "paha". Eri aselajien ja sotahistoriallisten mietintöjen joukossa pohditaan myös sitä, että jousimiehillä tunnukset olisivat hihassa siksi että ne eivät peity jousta jännitettäessä tai ampuessa.

Miksi sitten lentoyhtiöt ja laivayhtiöt ovat yhä vasemman sijainnin kannalla - siinäpä kysymys. Ehkä sitä pitäisi kysyä Finskiltä suoraan.

 

 

 

Kommentit (0)
31.03.202016:12
82282
9

En tiedä asiakaspalvelujen nimikylttien sijjainnin syytä, mutta armeijassa vasen puoli on perinteisesti ja kansainvälisesti varattu kunnia- ja ansiomerkeille. Paitsi Pohjois-Korea, jossa annetaan niin paljon merkkejä että niitä pitää kiinnitellä jokapaikkaan :)

Kommentit (0)
20.10.202021:22
28443
3

Areenalla on nyt nähtävissä englantilainen sarja Warship: Life at Sea, siinä näkyy, että Royal Navyn henkilökunnalla on nimilappu vasemmalla puolella asepukuaan. Ohjelmassa vilahtaa myös Marine Nationalen eli Ranskan laivaston upseeri - jolla on nimi myös vasemmalla. Ei siis liene kysymys NATOn kaikkien jäsenten yhtenäisestä tavasta.

Kommentit (0)

Vastauksesi