Miksi alkuaine piin nimi on suomeksi pii?

Miksi alkuaine piin nimi on suomeksi pii?

Alkuaineella ei ole mitään tekemistä matemaattisen vakion kanssa ja kyseinen yhtäläisyys löytyy vain suomen kielen käännöksestä alkuaineen nimelle.

Vastaus

Englantilainen kemisti sir Humphry Davy pyrki vuonna 1808 ensimmäisten joukossa eristämään oletetun alkuaineen. Hän ehdotti sille nimeä silicum, jonka pohjana oli latinan piikiveä tarkoittava sana silicis. Monet kielet lainasivat sanan suoraan ja vain sopeuttivat sen äänneasun. Eräät kielet kuitenkin muodostivat sanan tekemällä käännöslainan kantasanasta. Näitä olivat muun muassa venäjä, kreikka ja suomi.

Suomessa ja useissa muissa itämerensuomalaisissa kielissä sana pii oli vanhastaan merkinnyt juuri piikiveä, joskin muitakin merkityksiä sille on kertynyt. Vanhalle sanalle vain siis annettiin uusi merkitys. 

Sana on kehittynyt erillään vakiosta pii, jonka nimi on johdettu kreikkalaisen merkistön kirjaimesta . Tätä merkkiä vakiosta käytettiin yksinään vasta vuonna 1708 ja se vakiintui 1700-luvun puolivälissä. Suomen kielen alkuperäinen pii on siis tätä merkitystä vanhempi.

Kommentit (0)

Vastauksesi