Miksi aina vaan oliiviöljy ja oliiviöljy!?

Miksi aina vaan oliiviöljy ja oliiviöljy!?

Kokkiohjelmissa lykätään pannulle aina OLIIVIöljyä, salaatit sun muut alkupalat viimeistellään ripauksella OLIIVIöljyä ja jossain Milanon hienostokortteleissa tököttiä suositellaan ihonhoitoon ja hiustenlatvojen kiillottamiseen yms. Kaikki kreikkalaisetkin elävät vähintäänkin sata vuotiaiksi kun vetävät jatkuvasti OLIIVIöljyä. Ties vaikka mihin kaikkeen tämä ihmeaine kykenee. Eikö saa pirskottaa salaatiin päälle halppis hallista ostettua rypsiöljyä, käyttää sitä käsirasvana saati valmistaa sillä (hyvää) ruokaa? Ovatko muut öljyt täysin eri asioita? Pitääkö sen aina olla jotain extra virgin oliiviöljyä?

Vastaus

Tutkimuksissa rypsiöljy on paljastunut mainettaan paremmaksi. Sillä on jopa parempia terveysominaisuuksia kuin oliiviöljyllä, joka on rypsiöljyn suurin kilpailija. Tärkein tekijä hyvissä rasvoissa on rasvan pehmeys (tyydyttämättömien rasvahappojen määrä) suhteessa koviin rasvoihin (tyydyttyneisiin rasvahappoihin). Suhteen pitäisi olla vähintään 2 (pehmeitä) : 1 (kovia). Aiheesta on kuitenkin ristiriitaisia näkemyksiä. Erityisesti rypsiöljyn sisältämä liian suuri omega-6 rasvahappopitoisuus suhteessa omega-3:een nähdään ongelmallisena, koska elimistö pystyy tuottamaan elintärkeitä EPA- ja DHA rasvahappoja vain omega-3:sta ja liiallinen omega-6 voi häiritä tätä prosessia. Oliiviöljyssä tämä omega-6 : omega-3 on parempi, mutta erityisen paljon omega-3:a on pellavansiemen- ja camelinaöljyissä. Terveyskirjaston artikkelin mukaan rypsiöljy olisi rasvahappokoostumukseltaan edullisin ja monipuolisin kasviöljy. 

Rasvojen ominaisuudet ovat joka tapauksessa parhaimmillaan, jos niitä lorautetaan ruokien päälle kylmänä, koska kuumennettaessa osa ravinteista tuhoutuu. Paisto-ominaisuuksiltaan oliivi neitsytöljy (virgin olive oil) on erityisen hyvää, mutta rypsiöljykin käy hyvin paistamiseen. Öljyä ei saisi myöskään koskaan kuumentaa liian kuumaksi, niin että savu alkaa nousta. Kylmäpuristetuilla öljyillä ei suositella paistamaan ruokia laisinkaan.

Kasviöljyjä on käytetty aina myös ulkoisesti: ihon ja hiustenhoitoon, kylpyöljynä, hajusteiden ainesosana jne. Oliiviöljyä on käytetty näihin tarkoituksiin vuosituhansia. Muitakin öljyjä käytetään paljon; usein kosmetiikkatuotteiden ainesosana mainitaan esim. manteli-, avokado-, kookos- ja vehnänalkioöljy - joita tietysti käytetään myös ruoanvalmistuksessa.

Ilman muuta voit käyttää halpis(rypsi)öljyjä, kunhan ne eivät  ole päässeet hyllyillä härskiintymään. Rasvat tulisi säilyttää suojattuna valolta, lämmöltä ja vahvoilta hajuilta. Rasvojen käytössä valintaan vaikuttaa varmasti paljon ruokalehdissä ja -ohjelmissa syötetyt mielikuvat, mutta ei pidä myöskään aliarvioida todellisia makumieltymyksiä. Niistä juuri voi aina kiistellä.

 

 

Kommentit (1)
Lisäisin tuohon erinomaiseen vastaukseen vielä eri käyttötarkoitukset. Rypsiöljy on n... Lisäisin tuohon erinomaiseen vastaukseen vielä eri käyttötarkoitukset. Rypsiöljy on neutraalin makuista ja käy hyvin jopa pullataikinaan ja muutenkin monipuolisesti ruoanvalmistukseen ja leivontaan. Sen sijaan oliiviöljyn maku ei sovi moniin leivonnaisiin, mutta toisaalta antaa säväyksen vaikkapa salaatissa tai pastakastikkeessa.
6.4.2014 21:04 Eeva Leinonen 0

Vastauksesi