Miksei päivällä pääse syvään uneen?

Miksei päivällä pääse syvään uneen?

Vastaus

Kyllä monet ihmiset pääsevät liiankin helposti syvään uneen vain lyhyiksi päivätorkuiksi aiotun lepohetken yhteydessä. Seurauksena tästä joskus monenkin tunnin rupeamasta on tokkurainen olo loppupäiväksi. Syynä siihen, miksi jotkut eivät pääse (tai joudu) syvään uneen vaan heräävät noin puolen tunnin torkahduksen jälkeen on monia. Yksi syy voi olla syvän unen tarpeen täyttyminen yöllä. Kehon ja mielen saatua tarpeeksi lepoa yöaikaan, ei ole mitään syytä miksi uni maittaisi sitten vielä päivälläkin samaan malliin. Aikuisen normaalipituisesta unesta syvää unta on noin 20 %. Iän myötä aivoissa tapahtuu muutoksia, jotka vähentävät niiden herkkyyttä ja kykyä tuottaa syvää unta. Silloin ei pitkilläkään päiväunilla pääse syvän unen vaiheeseen.

Myös stressi vaikuttaa voimakkaasti unen rakenteeseen. Erityisesti syvän unen osuus vähenee ja valveen ja torkkeen osuudet lisääntyvät. Elimistö saattaa ajautua stressin vuoksi niin ylivirittyneeseen tilaan, että päiväunienkin nukkuminen käy mahdottomaksi unen puutteesta huolimatta. Pahimmillaan stressaantuneella unettomalla on tunne, että hän valvoo vuorokaudet läpeensä.

Monilla lääkkeillä, mielenterveyden häiriöillä ja elimellisillä sairauksilla on unta heikentäviä vaikutuksia. Erilaisiset kivut ja kolotukset saattavat herättää unesta juuri ennen syvän unen vaihetta, yöllä tai päivänokosilla.

Lääkärille on  asiaa, jos syvän unen vaihe jää yöllä vajaaksi, eikä päivälläkään sitä saa korvattua.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi